De voorbereidingen voor Erfgoeddag 2010 van start!

FAKE? (hoofdletters, met vraagteken) is een uitnodiging om het publiek (en de eigen organisatie of instelling) te confronteren met een aantal zaken die doorgaans net iets minder uitgesproken op de agenda staan: twijfels, technisch-wetenschappelijk onderzoek, het bevragen van zekerheden, halve waarheden, van horen zeggen’, de geschiedenis van restauraties en collectievorming, dubbele bodems, manipulaties en het ‘onthaal’ van dubieuze werken en dito informatie.

De volgende editie van Erfgoeddag spitst zich toe op een fenomeen dat zich moeilijk laat vatten, maar tegelijk ook mensen mateloos fascineert. Een vervalsing  die was toegeschreven aan een meester uit de 17e eeuw, en ‘ontmaskerd’ wordt, haalt gegarandeerd de kranten en de nieuwsbulletins. Groot nieuws: we zijn (alweer eens) bij de neus genomen door een vernuftige falsaris. Vervalsingen en constructies –  in de breedste betekenis van het woord – zijn de brandstof van talloze verhalen, films en eindeloze controverses en polemieken. Het grote gevaar bij vervalsingen en al dan niet ‘authentieke’ getuigen uit het verleden is precies dat ze ons beeld over dat verleden kunnen sturen, vervormen en vervalsen. Dat maakt hen in zekere in gevaarlijk, maar tezelfdertijd ook erg interessant. ‘Fake’ zaken zijn essentiële sleutels tot het begrijpen van het verleden, krachtige motoren van de ontwikkeling van wetenschappelijk onderzoek en analysetechnieken. Alleen al daarom verdienen ze onze aandacht. En een editie van Erfgoeddag!


Erfgoeddag maakt u niet alleen


De coördinatiecel Erfgoeddag brengt opnieuw een hele batterij ondersteunende en informatieve kanonnen in stelling om de kandidaat-deelnemers zo
goed mogelijk op weg te helpen. Sinds eind augustus is de nieuwe inspiratiebrochure van Erfgoeddag 2010  beschikbaar. Deze is een eerste opstap naar de invulling van het thema, boordevol ideeën, suggesties en een uitgebreide bibliografie. U kunt deze – tot de voorraad strekt – (bij)bestellen of ophalen
via de website van Erfgoeddag
.

Er zijn traditiegetrouw in elke provincie opnieuw gratis infosessies in elke Vlaamse provincie en Brussel. Deze zijn bedoeld voor iedereen die zich nog verder wil verdiepen in de vele mogelijkheden van het thema. Gezien er op die infosessies heel wat vertegenwoordigers van diverse organisaties aanwezig zijn, is het een prima gelegenheid om kennis te maken met onbekenden en/of ideeën uit te wisselen. De data en plaatsen:

Limburg | Genk

Kasteel Bokrijk (Wikzaal), Domein Bokrijk, Bokrijklaan 1, 3600 Genk
op donderdag 8 oktober van 13.30 tot 16.30 uur

Brussel
FARO. Vlaams steunpunt voor cultureel erfgoed vzw (auditorium), Priemstraat 51, 1000 Brussel
op maandag 12 oktober van 13.30 tot 16.30 uur

Oost-Vlaanderen | Aalst
’t Gasthuys – Stedelijk Museum Aalst, Oude Vismarkt 13, 9300 Aalst
op dinsdag 13 oktober  van 13.30 tot 16.30 uur

Vlaams-Brabant | Gaasbeek
Kasteel van Gaasbeek (Koetshuis), Kasteelstraat 40, 1750 Gaasbeek
op woensdag 14 oktober van 13.30 tot 16.30 uur

Antwerpen | Herentals
’t Hof (tuinzaal), Grote Markt 41, 2200 Herentals
op donderdag 15 oktober van 13.30 tot 16.30 uur

West-Vlaanderen | Ieper
De Meersen (concertzaal), Sint Jansstraat 9-11, 8900 Ieper
op vrijdag 16 oktober van 13.30 tot 16.30 uur

Inschrijven is verplicht. U kunt het inschrijvingsformulier via de website van Erfgoeddag ophalen (zie ‘ontmoetingen’ en verder naar ‘infosessies’) of op eenvoudig verzoek bij de coördinatiecel Erfgoeddag bekomen. Let wel, het aantal plaatsen is beperkt. Snel inschrijven is dus aangewezen.

Er is tenslotte de website van Erfgoeddag, een onschatbare bron van informatie en inspiratie. U vindt er tal van prikkelende voorbeelden, tekst- en beeldmateriaal, het laatste nieuws, belangrijke data, info over de procedure, enz. Heeft u zelf een geweldig idee of materiaal dat  met collega’s kandidaat-deelnemers wenst te delen? Neem dan zeker met de coördinatiecel Erfgoeddag contact op. Dat geldt evenzeer voor al uw andere vragen, opmerkingen enz.

Veel succes!

Coördinatiecel Erfgoeddag
p/a FARO. Vlaams steunpunt voor cultureel Erfgoed
Priemstraat 51
B-1000 Brussel
België
T. +32(0)2 213 10 60
F. +32(0)2 213 10 99
E. info@erfgoeddag.be
W. www.erfgoeddag.be | www.faronet.be

Roel Daenen
erfgoeddag
archieven
musea
volkscultuur
heemkunde
identiteitsconstructie
FAKE?
constructies
waarheid
leugen
Opening / lancering
Workshop