De Grootste Bloemenzee

Strandbloemen © Kusterfgoed

Ketnet en Theater aan Zee (TAZ) slaan deze zomer de handen in elkaar en maken in Oostende De Grootste Bloemenzee van papier. 

Kinderen, ouders, grootouders, familie en vrienden worden uitgenodigd om mee te helpen om honderdduizend kleurrijke strandbloemen te maken. De oogst wordt later getoond in Oostende. Het project is een mooi voorbeeld van de synergie tussen de cultureel-erfgoedsector, het bedrijfsleven, de media, toerisme en de podiumkunstensector. 

De traditie van de strandbloemen werd eerder dit jaar erkend als immaterieel erfgoed in Vlaanderen. Waarover gaat het? Tijdens de zomermaanden toveren kinderen sinds jaar en dag bloemenkraampjes tevoorschijn op het strand. De kinderen etaleren vol trots strandbloemen die ze knutselden in allerlei vormen en kleuren en ruilen ze met plezier voor handen vol schelpen. Dankzij de erkenning kreeg deze traditie een plaats op de Inventaris Vlaanderen van het Immaterieel Cultureel Erfgoed.

De Grootste Bloemenzee - campagnebeeld

De Grootste Bloemenzee wil inzetten op een zorgeloze én vrolijk gekleurde zomer, het verbinden van generaties en culturele achtergronden en het onder de aandacht brengen van de strandbloem als immaterieel erfgoed aan onze kust. De apotheose wordt een wonderlijke en kleurrijke bloemenzee die onverwachts en onaangekondigd zal verschijnen in Oostende

Honderdduizend papieren bloemen krijgen een bijzondere plek op Theater aan Zee. Wat er precies mee zal gebeuren, is nog geheim. Het idee kwam van Caroline Pauwels, rector van de VUB en tevens TAZ-curator van deze editie: “We willen met de Grootste Bloemenzee een moment van intense verbinding creëren. We hebben een periode achter de rug waarbij we allemaal connectie hebben gemist. Samen deze unieke traditie onder de aandacht brengen en kleurrijke bloemen van papier maken kan jong en oud, over culturele achtergronden heen, weer met elkaar samenbrengen.”

Annemie Gulickx, netmanager Ketnet: “De vraag van Theater Aan Zee kwam op het juiste moment. Na een verwarrend jaar waarin het zoeken was naar elkaar is het fijn dat Ketnet kan meewerken aan een actie die staat voor verwondering en verbinding. Het is bijzonder fijn dat we via deze traditie Ketnetters kunnen verbinden met andere generaties en zo samen de wereld opnieuw kleur kunnen geven.”

Pieternel Verbeke, coördinator Kusterfgoed: “Erfgoedcel Kusterfgoed neemt enthousiast deel aan dit project om de erfgoedgemeenschap rond strandbloemen te vergroten en op die manier de borging van dit immateriële erfgoed verder te verzekeren.”

Doe mee!

Hoe neemt u deel aan De Grootste Bloemenzee?

1. Knutsel een bloem. Op Ketnet.be, ketnetvoorouders.be en theateraanzee.be vindt u handleidingen om een papieren bloem te maken. De bloem is kleurrijk en mag maximaal 50 cm hoog zijn. Bekijk het Strand in Bloei-krantje van Kusterfgoed om alles te weten te komen over de rijke geschiedenis, traditie en techniek van strandbloemen of bekijk de handleiding.

2. Laat de organisatoren weten dat u deelneemt, en moedig anderen aan. Deel een foto van uzelf met een zelfgemaakte papieren bloem, post hem op sociale media met: #honderdduizendbloemenvanpapier #degrootstebloemenzee #taz2021 #dreamland #colruyt #ketnet #loveoostende #Kusterfgoed en tag @colruyt_be en @dreamland_be 

3. Bezorg uw bloem tot 20 juli in een Colruyt Laagste Prijzen of DreamLand winkel in uw buurt. Alle bloemen worden door Colruyt Laagste Prijzen en DreamLand ingezameld en naar zee gebracht.

4.  Ogen en oren open. Onverwacht zal uw bloem samen met negenennegentigduizend negenhonderdnegenennegentig andere bloemen opduiken in Oostende. Hou dus uw ogen én oren open!

Alle info en een handleiding vindt u via Ketnet.beketnetvoorouders.be en theateraanzee.be.

Foto: © Kusterfgoed

Roel Daenen