David Bowies Tintoretto naar Rubenshuis

(c) Sotheby's

Vorige week ging in Londen David Bowies kunstverzameling onder de hamer. Een privéverzamelaar kocht er een schilderij van Jacopo Tintoretto (1518-1594) en besloot om het in langdurig bruikleen aan het Rubenshuis te geven. Het zal daar vanaf de lente te zien zijn.

Bowie had één schilderij van een oude meester in zijn collectie: een monumentaal altaarstuk van Jacopo Tintoretto. Het altaarstuk van de Italiaanse meester was de allereerste kunstaankoop van het Britse popicoon. Bowie verwierf het schilderij bij de gerenommeerde Londense kunsthandel Colnaghi en had het meer dan 30 jaar in zijn bezit. Het werk is gekocht door een particuliere verzamelaar, die meteen na de veiling aankondigde het in langdurig bruikleen aan het Rubenshuis te geven.

Hiermee komt het acquisitiebeleid van het Rubenshuis opnieuw in de kijker. Na de Verborgen Van Dyck (Studie voor het hoofd van een Brussels magistraat) en een herontdekt Zelfportret van Anthony van Dyck krijgt het museum er opnieuw een bijzonder werk bij. De koper van de Heilige Catharina van Jacopo Tintoretto heeft zowel voor David Bowie als voor het Rubenshuis een enorme bewondering.

Tintoretto, Rubens én Van Dyck

Tintoretto schilderde dit monumentale altaarstuk van de Heilige Catharina in 1570 voor de kerk van San Geminiano op de Piazza di San Marco in Venetië. Het werk hing in de kerk tot de afbraak ervan in 1807. Bijzonder is ook dat Anthony van Dyck tijdens zijn verblijf in Italië (1621-1627) een schetsje van het altaarstuk maakte in zijn zogeheten Italiaanse schetsboek (Chatsworth House, Derbyshire). Samen met andere Venetiaanse meesters als Titiaan en Veronese was Jacopo Tintoretto een belangrijke inspiratiebron voor Rubens en Van Dyck. Italiaanse kunstenaars hadden bovendien een belangrijke plek in Rubens’ eigen verzameling. Met dit bruikleen kan het Rubenshuis voor het eerst het werk van een belangrijke Italiaanse meester tonen. Het schilderij vult dan ook een hiaat in de opstelling van het museum. Tintoretto is bovendien amper vertegenwoordigd in België.  

‘The Rubens House, a museum which Bowie loved’

Net als de andere werken uit de voormalige collectie van Bowie die afgelopen donderdag bij het Londense veilinghuis Sotheby’s zijn geveild, werd ook dit schilderij tegen een hoge prijs verkocht. De eigenaar betaalde er 191.000 pond voor. De koper kondigde direct na de veiling aan om het als langdurig bruikleen in het Rubenshuis te tonen, "a museum which Bowie loved".   

Bron: persbericht Stad Antwerpen

Roel Daenen
Rubenshuis
David Bowie
Tintoretto
acquisitie