Cultuurmarkt van Vlaanderen geeft startschot cultuurseizoen

Campagnebeeld Cultuurmarkt van Vlaanderen 2013

Op 25 augustus 2013 geeft de Cultuurmarkt in Antwerpen het startschot van het nieuwe cultuurseizoen. Van aan het Centraal Station tot aan de Schelde. Liefhebbers van tentoonstellingen, theater, literatuur, dans, muziek, circus, enz. krijgen ruim de keuze op de ‘Cultuurmarkt van Vlaanderen’. Die ‘markt’ mag u overigens heel letterlijk opvatten. Ruim tweehonderd cultuurhuizen en –organisaties, waaronder ook tientallen uit de cultureel-erfgoedsector, prijzen er hun waren aan. Er zijn daarnaast ook heel wat gratis ‘voorproevers’ van wat het nieuwe seizoen te bieden heeft. Zo is er de Red Star Line-wandeling doorheen de binnenstad.
 

Ruime culturele infomarkt
Op de infomarkt presenteren organisaties uit de kunst- en cultuursector hun nieuwe programma. De musea en andere erfgoedspelers wachten het publiek op op de Meir,  muziekorganisaties staan verenigd op de Grote Markt, en de theaterhuizen spelen op de Groenplaats. Het vormingsaanbod is geconcentreerd op het Steenplein en het circusaanbod en de cultuurcentra staan samen op de Suikerrui. Op de Sint-Andriesplaats slaat camping coStA de tenten op en kan het publiek kennis nemen van het cultuuraanbod in Antwerpen.

Muziek- en theateroptredens
Op een twintigtal binnen- en buitenlocaties zijn er gratis optredens. Zo kunnen bezoekers de theatersfeer opsnuiven in DE Studio, de Zwarte Zaal van het Fakkelteater en HETPALEIS. In Theater aan de Stroom op Linkeroever en de Rode Zaal van het Fakkelteater zetten (al dan niet) bekende acteurs en cabaretiers hun beste beentje voor om het publiek zin te doen geven in meer. Muziekliefhebbers komen aan hun trekken op de Grote Markt. Klassieke ensembles concerteren in het Felixpakhuis en de Sint-Pauluskerk. Jazzmuzikanten hebben hun podium op de Meir en brassbands laten hun koperen klanken blinken en weerklinken op de Groenplaats. Voor Nederlandstalige muziek moet u in de KBC-Toren zijn. Amateurtheater vindt u onder meer op de Sint-Nicolaasplaats en in het Huis voor de Amateurkunsten. Het aanbod van de sociaalartistieke sector kunt u bekijken bij Tutti Fratelli.

Red Star Route
Op 28 september opent het Red Star Line Museum. Dat museum belooft een reis in de voetsporen van de landverhuizers, van hun geboortedorp, over Antwerpen, op het schip tot in Amerika. Op deze Cultuurmarkt kunt u alvast in avant-première kennismaken met het nieuwe museum en de verhalen van de duizenden reizigers. De ‘Red Star Route’ licht een tipje van de sluier van het museum, en voert de bezoeker langs onder meer een documentaire, een boek, een tentoonstelling, theatervoorstellingen en een bevlogen tekenaar. Bezoekers kunnen bovendien op zoek gaan naar een van de 100 Red Star–valiezen, waarmee ze een gratis kaartje voor het nieuwe museum winnen. Families met kinderen kunnen de Vliegroute volgen. Deze loodst de kleinste Cultuurmarktbezoekers langs de infostands en laat kinderen actief proeven van kunsten en kunstjes. Liefhebbers van klassiek volgen de Klassieke muziek route langs de infomarkt en de podia van de Cultuurmarkt.

Praktische info
Alle activiteiten op de Cultuurmarkt zijn gratis. U vindt alle info op de website, bij Info Cultuur in de Wisselstraat 12 (hoek Grote Markt), 2000 Antwerpen , tel. +32 (0)3 338 95 85.
Via de fanpage op Facebook kunt u eveneens op de hoogte blijven. Gebruikt u een smartphone? Dan kunt u de handige App downloaden met het programma (in de Play Store).
 

Roel Daenen