AI-cover voor Etappe

Cover Etappe

Etappe, het wielerhistorisch magazine van KOERS presenteert zijn negende editie. Bijzonder (naast de rijke inhoud) is dat het voor het eerst een cover heeft die door AI is gemaakt.

Etappe is het thematisch wielermagazine van KOERS. Museum van de Wielersport (Roeselare). In de recentste, negende editie staan wielerverzamelingen centraal. Niet alleen het museum zelf, maar ook tal van (ex)-renners, familieleden en particuliere collectioneurs koesteren kleine en grote hoeveelheden wielermemorabilia. Soms blijven die objecten – en de bijhorende verhalen – binnenskamers, soms worden ze door hun conservatoren gretig met de buitenwereld gedeeld.

Cover Etappe 9

Op de cover van Etappe – traditioneel een tekening – wilde de redactie van het tijdschrift de nostalgische sfeer van een verzamelkamer vol collectiestukken oproepen; een soort wieler-Wunderkammer. En omdat ze bij KOERS niet om een experiment verlegen zitten, werd deze keer geen artiest, maar wel artificiële intelligentie (AI) ingeschakeld. Microsoft Designer klaarde de klus. Een zoekopdracht in Microsoft Designer die onder meer de woorden ‘bicycle in the center’, ‘yellow jersey on the wall’, ‘wooden cabinet filled with trophies’ en ‘moody ambiance’ bevatte, resulteerde uiteindelijk in de cover van Etappe #09.

Wuyts, Vanmarcke, Scherens en Van Nuffel

De rest van het magazine is trouwens 100% AI-vrij, zo verzekert het museum met een knipoog. De redactie ging onder meer op bezoek bij Sep Vanmarcke, Michel Wuyts, de Nederlandse Tourwinnaar (1968) en wereldkampioen (1964) Jan Janssen, de families van sprintlegende Jef Scherens (die in 1932 voor het eerst wereldkampioen werd) en van de Luxemburgse Tourwinnaar Nicolas Frantz (1927-1928), én Victoire Van Nuffel, de allereerste Belgische kampioene (1959)!

Het magazine Etappe werd vorige week in het museum voorgesteld tijdens een druk bewoonde debatavond waarop bleek dat Jan Janssen nog steeds zeer populair en welbespraakt is.

Etappe is te koop in de shop van het museum KOERS, in de Standaard Boekhandel in Roeselare of online via koersmuseum.be, en kost 12,95 euro.

Foto's: © KOERS. Museum van de wielersport

Roel Daenen