Musea opnieuw dicht maar archieven blijven open

Foto: Unsplash

Sinds donderdag 29 oktober moeten alle cultuurhuizen sluiten. Er mogen geen activiteiten of evenementen georganiseerd worden. De bijkomende Vlaamse maatregelen zijn (op de eerder aangekondigde federale) vervroegd van kracht gegaan en gelden in eerste instantie tot minstens 19 november 2020.

Alle maatregelen werden opgenomen in een nieuw ministerieel besluit (MB) dat u hier kunt terugvinden. Dit nieuwe besluit legt minimale maatregelen op. Houd er rekening mee dat ook gewesten, provincies of lokale besturen strengere maatregelen kunnen nemen.

Wat betekenen de minimale maatregelen voor de erfgoedsector in Vlaanderen?

Musea moeten sluiten voor publiek. Openluchtmusea kunnen openblijven, met inbegrip van de in- en uitgang, de sanitaire voorzieningen, eerstehulpposten en noodgebouwen.

Openbare bibliotheken kunnen openblijven, net als de archieven. Ga zelf eerst altijd na wat de voorwaarden zijn van de betrokken instelling, er zijn immers grote verschillen. Voor meer algemene info verwijzen we door naar de website van de VVBAD en de sectorgids voor de informatiesector.

FARO ontving intussen tal van vragen over de mogelijkheid van een uitzonderingsmaatregel, van toepassing voor -12-jarigen in ‘culturele plaatsen’. Een zin in het MB zorgde voor verwarring. Deze uitzonderingsmaatregel is voor alle duidelijkheid van toepassing op jeugdwerklocaties (met vaak eigen lokalen waar jongeren creatief actief zijn), en gelden niet voor andere culturele spelers waaronder musea. Zij gaan onherroepelijk dicht.

Vragen, meer info ...

Hebt u nog prangende of andere vragen? Dan kunt u uiteraard nog steeds bij FARO terecht. Op onze coronapagina verzamelen we informatie over de coronacrisis voor de cultureel-erfgoedsector (roerend en immaterieel erfgoed) en de mensen die er professioneel of vrijwillig aan de slag zijn. Ondertussen werken we verder aan een nieuwe sectorgids musea die richtlijnen omvat per kleurcode en een gefaseerde aanpak naar analogie met de barometer.

Met sectorspecifieke vragen kunt u steeds aankloppen bij FARO. Voor vele andere vragen, zoals rond tewerkstelling, hinderpremies, crisisbegeleiding …, kunt u terecht bij Cultuurloket

Veel moed de komende weken!

Foto: Unsplash.com

Monique Verelst
Sectoren
Cultureel-erfgoedsector