MoMA wijzigt vaste opstelling na inreisverbod Trump

Zaha Hadid

In het MoMA (NY) zijn volgens The New York Times in de vaste opstelling van de museumcollectie zeven schilderijen, waaronder een Picabia, Picasso en Matisse, tijdelijk vervangen door werken van kunstenaars uit moslimlanden. Het museum protesteert hiermee tegen het tijdelijke inreisverbod van president Trump voor inwoners van zeven moslimlanden.

Onder de tentoongestelde werken hoort het werk van de vorig jaar overleden Iraaks-Britse architecte Zaha Hadid, de Soedanese schilder Ibrahim el-Salahi en enkele Iraanse kunstenaars waaronder de in LA wonende videokunstenaar Tala Madani.

Bij elk werk hangt een bordje waarin het MoMA zijn politieke statement uitlegt: ‘‘Dit is werk van een kunstenaar uit een land waarvan de inwoners niet naar de Verenigde Staten mogen reizen door een presidentieel decreet van 27 januari 2017. Dit is een van de zeven kunstwerken uit de museumcollectie die worden geëxposeerd om te benadrukken dat de idealen van een warm welkom en vrijheid net zo belangrijk zijn voor dit museum als voor de Verenigde Staten”.

De weggehaalde kunstwerken op de vijfde verdieping maakten deel uit van een museale opstelling die normaal zelden of nooit gewijzigd wordt. Hoe politieke beslissingen invloed kunnen hebben op een permanente museumopstelling kan u nog verder opvolgen, het MoMA plant immers nog aanpassingen in de opstellingen en wellicht volgen ook andere instellingen.

Monique Verelst
scenografie
cultuurpolitiek