Laat bezoekers niet verdwalen. Ontdek het belang van Wayfinding Design

Plantin-Moretus Museum (foto: Monique Verelst)

We confronteren onze bezoekers liever niet met stress en het onaangename gevoel verdwaald te zijn. Ze bewegen zich best te allen tijde comfortabel en autonoom doorheen onze gebouwen en sites. Hoe kunnen we hen daarbij ondersteunen? Een vormingsdag op 28 april brengt duidelijkheid.

Wat is wayfinding?

‘Wayfinding’ houdt veel meer in dan enkele pictogrammen tegen een muur die de bezoeker begeleiden van A naar B. Het is een strategie die zich richt op de volledige reis, van de stedelijke omgeving tot het interieur van de gebouwen en de weg terug. Het maakt de circulatie van bezoekers in gebouwen en ruimten zeer intuïtief. Zodra ze de omgeving betreden moeten ze een consistent systeem aantreffen dat ze onbewust vertrouwen en volgen.

Deze discipline vereist samenwerking tussen verschillende partijen, multidisciplinair denken en een strategie die tijdens het projectproces wordt ontwikkeld. Een degelijke aanpak vermindert frustratie bij de bezoeker. Mensen moeten de informatie krijgen waar ze die kunnen lezen, begrijpen en ernaar handelen. Een goede wayfinding-oplossing is dus altijd een must, ongeacht de schaal of de complexiteit van de site of het gebouw.

Maar hoe pakt u dat aan? Elke locatie en elk budget is immers anders.

Vormingsdag in Modemuseum

De vormingsdag op 28 april vindt plaats in het Modemuseum Antwerpen. Het museum ging tijdens het recente verbouwproces resoluut voor een betere communicatie en wayfinding. Deelnemers kunnen de voordelen van een uitgekiende wayfinding in situ ervaren. Vorig jaar vielen het museum en het designteam in de prijzen op DNA Paris 2022 als laureaat in de categorie Grafisch Ontwerp & Communicatiedesign.

De vormingsdag is opgebouwd uit concrete vragen. U ontdekt de antwoorden tijdens interactieve sessies, waarbij we theoretische kaders, praktische voorbeelden en uw ervaring met elkaar verbinden. Na deze dag kunt u:

  • de belangrijkste aspecten van wayfinding herkennen,
  • een plan van aanpak voor de wayfinding in uw eigen organisatie opzetten,
  • de componenten die in een aanbesteding moeten worden opgenomen toepassen op uw eigen organisatie.

Meer info over het programma vindt u in de FARO-kalender. Daar kunt u zich ook inschrijven.

Leestip! Herlees het verslag van de vormingsdag Beleving en wayfinding in musea.

Foto: Plantin-Moretus Museum. Foto: Monique Verelst

Monique Verelst