Kunst en criminaliteit

Foto: vingerafdruk. ar130405 via Pixabay

Museumcollecties zijn een aantrekkelijk doelwit voor kunstcriminaliteit. Een studiedag van het Center for Policing and Security op 11 februari in het MSK gaat dieper op dit thema in. Met het oog op de tentoonstelling Van Eyck. Een optische revolutie is er aandacht voor zowel de beveiliging van kunst, als de verschillende aspecten van de werkelijke kunstdiefstal zoals art-napping, heling, vervalsing, opsporing en provenance.

Behind Enemy Minds

Het Gentse Museum voor Schone Kunsten en de lokale politie van Gent werken sinds 2015 samen rond predictive profiling, beveiliging en threat awareness. Een aantal politiemensen kregen de kans om een zonaal veiligheidsproject uit te werken, culminerend in het concept Behind Enemy Minds.

Behind Enemy Minds is een geïntegreerd concept dat observatie, perspectiefvorming, interpretatie en doelgerichte actie combineert om een extra beveiligingslaag aan sites toe te voegen, actief criminaliteit te voorkomen en met succes lopende aanvallen of stappen in een criminele planningscyclus te verstoren. Het is gebaseerd op gevalideerde theorieën van predictive profiling en red teaming. Daarop wordt sinds enkele jaren voortgebouwd met verdere wetenschappelijke en empirische inzichten die omgezet worden in een praktische, leerbare techniek.

Groots opgezet Van Eyck-jaar

In 2020 huldigen Gent en Vlaanderen hun grote Vlaamse Meester met het stadsbrede themajaar OMG! Van Eyck was here, een groot toeristisch themaprogramma rond Jan van Eyck, en de tentoonstelling Van Eyck. Een optische revolutie

Van 1 februari tot 30 april 2020 organiseert het Museum voor Schone Kunsten (MSK) Gent de grootste Jan van Eyck-tentoonstelling ooit. Wereldwijd zijn er van deze Vlaamse meester slechts een twintigtal werken bewaard. Zeker de helft daarvan reist naar Gent. In het MSK worden ze samengebracht met werk uit Van Eycks atelier, kopieën van intussen verdwenen schilderijen en meer dan 100 andere topstukken uit de late middeleeuwen. 

Meer informatie over de studiedag Kunst en criminaliteit? Van het Lam Gods geslagen! OMG! Van Eyck was stolen vindt u op de website van het Center for Policing and Security, dat het event organiseert. 

Foto: ar130405 via Pixabay

Monique Verelst