Hospitality: gastvrijheid als onderdeel van het museum-DNA

Onthaal openingsweekend MoMu. Foto: © Matthias De Boeck)

Van januari tot juni liep Xinghan Lou, masterstudente Cultural Studies aan de KU Leuven, een 30-tal dagen stage bij FARO. Ze verdiepte zich onder meer in het thema gastvrijheid/hospitality en nam twee interviews af met enkele experten uit het veld. Deze boeiende gesprekken werden verwerkt in twee teksten die we u via deze blog graag willen aanreiken.

Na een eerste gesprek met Dirk Yzewyn en Ingrid Van Wateghem (Visit Flanders) over gastvrijheid in attracties en cultureel erfgoed (zie deze blogpost) ging Xinghan ook in gesprek met An Teyssen, hospitality manager in MoMu (Antwerpen). Op het moment dat het interview werd afgenomen, was het MoMu nog volop in renovatie. Nu het openingsweekend van het vernieuwde MoMu net achter de rug is, biedt het een unieke inkijk in een (nog zeldzame) museale functie die we graag beter belichten.

Onthaal openingsweekend MoMu. Foto: © Matthias De Boeck)

Tijdens het gesprek geeft An Teyssen toelichting bij haar rol en nieuwe functie in het museum en zoomt ze in op museumgastvrijheid in relatie tot onthaal, wayfinding en ruimtelijke inrichting. Ruimtelijke verbeteringen zijn erop gericht een nog bezoekersvriendelijkere omgeving te creëren dan voorheen. Behalve door ruimtelijke en functionele verbeteringen wordt ook verwacht dat de hospitality manager - een nieuwe functie - het niveau van de gastvrijheid van het museum omhoog zal stuwen.

Waarom heeft het MoMu besloten deze functie in te stellen? Wat is de werkroutine van een hospitality manager in een museum? Hoe kan deze nieuwe functie omgaan met andere medewerkers en met bezoekers? Wat met het besluitvormingsproces? 

Het interview met An Teyssen (MoMu), ‘Hospitality as part of the museum’s DNA’, kunt u hier terugvinden.

Meer lezen? 

Het interview met Dirk Yzewyn en Ingrid Van Wateghem (Visit Flanders), ‘Merging hospitality into a visit experience’, kunt u hier downloaden.

Foto's: Onthaal openingsweekend MoMu. © Matthias De Boeck

Monique Verelst
hospitality
gastvrijheid