Duurzamer tentoonstellen. Hoe pakt u het aan?

GUM, tentoonstelling Phallus, norm&vorm. Foto: © FARO, Monique Verelst

Bent u er ook bij, op 16 mei in Lamot, Mechelen? Tijdens het Groot Onderhoud buigt FARO zich samen met u en honderden andere deelnemers over het klimaat, en meer bepaald over welke rol we als cultureel-erfgoedsector te spelen hebben. Want dat we nú moeten handelen, daarover bestaat geen twijfel meer.

Tijdelijke tentoonstellingen ontwikkelen is een kerntaak van veel organisaties in onze sector, dus ook van u. Tentoonstellingsproducties hebben echter een grote ecologische voetafdruk en dus aanzienlijke gevolgen voor het milieu. Die voetafdruk verkleinen is dan ook een vereiste. Maar hoe pakt u dat aan?

Tijdens de vijfde en twaalfde namiddagsessie van het Groot Onderhoud, 'Duurzamer tentoonstellen. Hoe pakt u dat aan?' overloopt Monique Verelst, adviseur musea en museografie bij FARO, de problematiek door een holistische bril. Prioriteit geven aan duurzaamheid in het tentoonstellingsproces vereist immers dat u het gehele proces overziet. Door duurzaamheid in verschillende processen in te bouwen, stelt het erfgoedmedewerkers in staat om meer ecologische en sociaal duurzame beslissingen te nemen gedurende de hele levenscyclus van een tentoonstelling.

U maakt kennis met een aantal inspirerende voorbeelden:

Het Modemuseum Hasselt werkte de afgelopen jaren aan een duurzamer tentoonstellingsbeleid. Hanne Jakubiak (Musea Hasselt) gaat er tijdens de sessie dieper op in en geeft ons een blik op de kansen, uitdagingen en toekomstperspectieven.

Foto: Ready to Go (Onbetaalbaar)

De erfgoedcel Brugge en Handmade in Brugge kochten samen modulaire tentoonstellingselementen aan, ontworpen en geproduceerd door lokale vakmensen. Samenwerking met lokale partners is een prioriteit. Hoe dat wordt aangepakt, wordt toegelicht tijdens de sessie door Evelyne Demey (Handmade in Brugge) en Livia Snauwaert (coördinator van Erfgoedcel Brugge).

Samen met het makerscollectief Onbetaalbaar werd de tentoonstelling Phallus, Norm & Vorm in het Gents Universiteitsmuseum (GUM) bijna uitsluitend met gerecycleerd materiaal opgebouwd. Marian Doom (GUM) en Alexander Jonckheere (GUM) geven meer toelichting over het tentoonstellingsproces. Sophie De Somere van het makerscollectief Onbetaalbaar nodigt u uit om stil te staan bij het verhaal van circulariteit, hergebruik en de identiteit van materialen. Ze brengt ‘Ready to Go’ mee, een reizende materialenbib gevuld met hergebruikte materialen en recente circulaire ontdekkingen.

Wachtlijst

De inschrijvingen voor het Groot Onderhoud zijn sinds eind vorige week afgesloten. Als u toch nog kans wil maken op een (spreekwoordelijk) toegangskaartje kan u zich melden voor de wachtlijst, via collega Sofie Van Kerkhoven (sofie.vankerkhoven@faro.be). Er komt, zoals elk jaar, een verslag van het gebeuren. U kan de foto-, film- en tekstverslagen van de voorbije edities nalezen op onze website.

Bent u wel ingeschreven? Dan ontvangt u tijdig alle informatie om deel te nemen. U wordt alleszins op dinsdag 16 mei verwacht voor een Groot Onderhoud dat qua urgentie en relevantie zijn gelijke niet kent

Foto: GUM, tentoonstelling Phallus, norm&vorm © FARO, Monique Verelst

Monique Verelst