Workshops kwaliteit in gidsenwerking

Tentoonstellingsbezoek. Foto: Simi Iluyomade via Unsplash

Gidsen vormen het visitekaartje van tal van toeristische en culturele organisaties. Daarom is het optimaal functioneren van de gidsenwerking uiterst belangrijk. En hoewel de voorbije coronaperiode voor de gidsen en voor vele gidsenwerkingen een zware periode was, zagen we tegelijkertijd ook heel veel nieuwe initiatieven ontstaan. Tijd dus om even stil te staan bij uw gidsenwerking, met een workshopreeks bijvoorbeeld. 

Sinds enkele jaren organiseren Toerisme Vlaanderen, Herita en FARO de workshopreeks Kwaliteit in gidsenwerking. Deze vorming werd ondertussen door meer dan 100 organisaties met gidsenwerking gevolgd. Met succes, want telkens weer is de reeks, gevolgd door een bonte mix van deelnemers uit diverse toerisme-, onroerend- en cultureel-erfgoedorganisaties, een schot in de roos. Benieuwd? Lees hier enkele reacties.

Vijf workshops

Onder de bekwame leiding van 'gids voor gidsen' en docente Janien Prummel maakt u in vijf bijeenkomsten kennis met verschillende praktische instrumenten die uw werk kunnen ondersteunen. Hoe begeleidt en motiveert u uw gidsenteam? Hoe stuurt u individuele gidsen aan? Hoe versterkt u hun competenties? En hoe zorgt u ervoor dat zij de visie van de organisatie uitstralen? En wat met de organisatorische kant van de zaak? Efficiënter communiceren met de gidsen: hoe pakt u dat aan? … Kortom: hoe zorgt u voor meer kwaliteit in het reilen en zeilen van uw gidsenwerking? Hoe maakt uw ploeg het verschil?

Daarnaast staan er praktijkgerichte oefeningen op het programma, én uitwisseling met collega’s. Ook het omgaan met onverwachte omstandigheden - zoals corona - komt aan bod. Hoe betrekt u uw gidsen en zoekt u samen naar oplossingen en alternatieven?

Praktische informatie

De workshops vinden plaats op vijf maandagen (4, 11, 18, 25 oktober 2021 en 7 februari 2022), telkens van 9.30 uur tot 13.00 uur. Plaats van afspraak zijn de kantoren van Toerisme Vlaanderen, Grasmarkt 61, 1000 Brussel. 

De volledige workshopreeks kost 395 euro (excl. 21% BTW). Meer gedetailleerde informatie vindt u op de website van Toerisme Vlaanderen, waar u zich tot 15 juli 2021 ook kunt inschrijven.

Foto: Simi Iluyomade via Unsplash

Mieke Van Doorselaer