Adviseren kan op verschillende manieren

For Freedom Museum

Eind oktober kon u op één (VRT) zien hoe Kamal Kharmach in Andermans Zaken de werking van het For Freedom Museum onder handen neemt. Wie het gemist heeft, kan nog de hele maand lang terecht op VRT NU. De concrete en bruikbare tips kunnen ook andere musea en collectiebeherende organisaties inspireren.

Het For Freedom Museum in Ramskapelle (Knokke-Heist) toont aan de hand van diorama’s, voertuigen en vliegtuigrestanten de strijd die Canadese, Poolse en Britse soldaten leverden om de regio te bevrijden van de Duitse bezetter. Aan de basis van het museum ligt het militair uniform en tevens trouwkostuum van wijlen Dennis Jones, een Britse Normandië-veteraan die in 1947 huwt met Georgette Nobus uit Duinbergen. Hun zonen, Danny en Freddy Jones, bouwen vanaf de jaren 80 de collectie en het For Freedom Museum verder uit om de herinnering aan de oorlog te bewaren en een boodschap van vrede en verdraagzaamheid uit te dragen. Hun collectie bestaat vooral uit de verzamelingen van Freddy Jones en bevat onder andere originele uniformen, militair materiaal en voertuigen.  

Andermans Zaken

In de realityreeks Andermans Zaken op één trekt Kamal Kharmach naar allerlei ondernemers die voor een dringend probleem staan. Samen met hen gaat hij op zoek naar een oplossing. Op 21 oktober trok Kharmach, naast stand-upcomedian ook een succesvol ondernemer en docent Bedrijfseconomie aan de Karel de Grote Hogeschool in Antwerpen, naar Ramskapelle. Tijdens de uitzending krijgen de broers Jones van diverse deskundigen heel wat interessante tips om hun museumwerking te professionaliseren. 

De concrete en bruikbare tips uit de uitzending kunnen ook andere musea en collectiebeherende organisaties inspireren, uiteraard mits aanpassing aan de eigen organisatie en collectie. Andermans Zaken over het For Freedom Museum kunt u nog tot 4 december 2020 herbekijken op VRT NU.

Op zoek naar advies, tips of begeleiding?

Voor professioneel advies of begeleiding over zowat alle aspecten van uw cultureel-erfgoedwerking kunt u uiteraard ook altijd terecht bij FARO. Onze adviseurs helpen u graag verder, organiseren vormingen en kunnen u begeleiden. U vindt hun contactgegevens via de medewerkerspagina op deze website.

Nam u al een kijkje op FARO's Erfgoedwijzer? U vindt er een schat aan informatie, praktijkkennis, inzichten en inspiratie waar u zo mee aan de slag kan. 

Foto: For Freedom Museum

Mieke Van Doorselaer