Tijd-Schrift over de nacht

Een heks bereidt een brouwsel in een pot. Het is nacht en er waait een harde wind. Voor haar zit een groep monsters. Gravure van de hand van Jan van de Velde (II), 1626. Publiek domein via Rijksstudio.

Zoals wel meer evenementen moest ook Erfgoeddag 2020 noodgedwongen worden uitgesteld. We hernemen het thema 'De Nacht' op 24 en 25 april 2021. Ook het nieuwste nummer van Tijd-Schrift, het blad van Histories, is aan dit thema gewijd. Histories biedt u het nummer nu gratis online aan. Zo kunt u toch alvast proeven van wat het Erfgoeddag-programma in 2021 voor u in petto heeft.

De Nacht

Het Tijd-Schriftnummer is erin geslaagd om heel diverse aspecten rond één thema samen te brengen. Met diverse gezichten en vele contrasten heeft de nacht namelijk heel wat betekenissen. Enerzijds is de nacht een tijd voor rust en slaap, maar evengoed vormt ze een ideaal moment om het nachtleven in te duiken en plezier te maken. Een haardvuur en de nodige verlichting creëren dan weer een sfeer van gezellig samenzijn. De duisternis roept ook gevaar op en brengt zaken tot leven die het licht beter niet zien. Criminelen gebruiken de donkerte om geheime activiteiten te ontplooien. Spoken, geesten en andere magische zaken komen ’s nachts tot leven en (proberen) onze angsten aan te wakkeren.

Vlij u 's avonds gezellig in de zetel met deze artikels:

  • Onder de wol. Slapen en sluimeren in het achttiende-eeuwse Antwerpen (Gerrit Verhoeven)
  • De materiële cultuur van de nacht. Huishoudelijke verlichting in de achttiende eeuw (Wout Saelens)
  • By nachte in danssynghe en vergaederynghe. Beschuldigd van hekserij: de heksenprocessen van Laarne (1607–1608) en het verschil tussen leven en dood (Véronique Lambert)
  • ‘Toen zag ik het licht.’ De nacht in middeleeuwse heiligenlevens (Jacqueline van Leeuwen)
  • ‘Het is weer donker maen’ mokkel en de nacht in de Kempen tijdens de Franse tijd (Dirk Lueb)

U leest het tijdschrift gratis en digitaal via deze link.

Tijd-Schrift

Met Tijd-Schrift. Erfgoedpraktijk in Vlaanderen heeft Histories de ambitie om de specifieke meerwaarde van erfgoed als inhoudelijke discipline en sociale praktijk in het hedendaagse erfgoedveld te versterken. Bovendien wil Histories met dit tijdschrift bruggen bouwen tussen academische historici, heemkundigen en andere lokale erfgoedwerkers. Tijd-Schrift koppelt academische kwaliteit aan een heldere en begrijpelijke schrijfstijl en aan een uitgesproken praktische en concrete invalshoek. De bijdragen zijn altijd gebaseerd op een lokale of concrete casus, waarbij de auteurs ook het nodige bronnenmateriaal aanbrengen als methodologisch werkmiddel. Verder lezen

Nog meer leestips

Duikt u graag nog dieper in het thema 'De Nacht'?  FARO, Iedereen Leest en de coördinatie Erfgoeddag raden u enkele inspirerende, interessante of nuttige boekentips aan:

Foto cover: Een heks bereidt een brouwsel in een pot. Het is nacht en er waait een harde wind. Voor haar zit een groep monsters. Gravure van de hand van Jan van de Velde (II), 1626. Publiek domein via Rijksstudio.

Michelle Van Meerhaeghe