Ontdek de Erfgoeddagplannen van Hélène Jacobs

Fragment uit campagnebeeld Erfgoeddag 2023

U spotte hem vast ook al ergens in het straatbeeld of op een folder: de witte eenhoorn onder de stolp. Komende zondag is het namelijk zover, Erfgoeddag! Geen campagne zonder sterk campagnebeeld, en daarom stellen we u vandaag graag voor aan Hélène Jacobs. Zij ontwierp het beeld voor Erfgoeddag 2023. Benieuwd naar haar plannen op Erfgoeddag? Lees dan snel verder.

Ontwikkeling campagnebeeld

Hélène Jacobs: "Toen jullie vertelden dat ik ook kon werken rond fabeldieren zoals eenhoorns, was ik helemaal verkocht. Los daarvan heb ik zelf een groot hart voor erfgoed en schuim ik graag tentoonstellingen af." Hélène liet zich inspireren door haar gesprekken met FARO en bracht een bezoek aan de tentoonstelling Beestig! in het MOU in Oudenaarde. (Tijdens Erfgoeddag begeleiden gidsen u doorheen de expo.) Daar dook ze in een prachtige collectie wandtapijten, inclusief een rariteitenkabinet. Extra bijzonder aan de wandtapijten? Ze staan vol (fabel-)dieren en dus ook eenhoorns. Een echte aanrader!

Met een rugzak vol inspiratie kon Hélène van start. Stap één: enkele eerste schetsen. Op basis van onze feedback werkte ze de geselecteerde schetsen verder uit. Daarna volgde het inscannen van de schetsen en kleine digitale afwerkingen. Vervolgens werd de schets volledig uitgewerkt en ingekleurd in Procreate. 

Resultaat: een prachtig campagnebeeld waarbij de tekst in de FARO-webshop ook gepersonaliseerd kon worden. Daarnaast ontwikkelde ze een set illustraties voor het samenleestraject dat we n.a.v. de Erfgoedweek opzetten. Die illustraties ontdekt u in de fotogalerij hieronder, of in de publicatie.

Beestige voorleesuurtjes op Erfgoeddag

"Het dierenrijk heeft mij altijd gefascineerd. Van kinds af aan observeerde en tekende ik veel dieren. In mijn werk ligt de focus vandaag nog steeds op het weergeven van dieren", zo gaat Hélène verder. Vandaag werkt Hélène halftijds in de bibliotheek van Zaventem. En daar plant ze op Erfgoeddag ook zélf een activiteit! Samen met haar collega Sofie nodigt ze bezoekers uit voor een voorleesuurtje en een knutselactiviteit.

© Hélène Jacobs

Afronden doen we met de favoriete erfgoedplek van Hélène:

"Het verbaast je vast niet dat mijn favoriete erfgoedplek het Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen is. Ik woon er niet zo ver vandaan en ga er geregeld naartoe. In het park errond lag vroeger de zoo van Brussel die tevens aan de oorsprong lag van het museum."

Interesse in een samenwerking met Hélène? U vindt heel wat voorbeelden van haar werk terug op Instagram, of neem contact op met Hélène Jacobs via e-mail: helene.jacobs@hotmail.com.

Michelle Van Meerhaeghe