Meester-leerlingen in beeld

Meester-leerlingtraject met Anita Meersman en Maaike Van den Abbeele Foto: (c) Erfgoedcel Denderland

In april 2019 stond Erfgoeddag helemaal in het teken van vakmanschap en ambachten. Het jaar voordien lanceerde toenmalig minister van Cultuur Sven Gatz een subsidietraject waarmee hij het doorgeven van vakmanschap wilde ondersteunen. 

In de regio Denderland (Aalst, Denderleeuw, Erpe-Mere, Lede en Ninove) werden tijdens de eerste ronde twee meester-leerlingtrajecten geselecteerd. Ook in het voorjaar van 2019 werden bij een tweede subsidieronde vijf trajecten gekozen. De dienst Toerisme & Erfgoed van de stad Aalst begeleidt momenteel deze trajecten samen met de Erfgoedcel Denderland. Fotoreportages en videoverslagen tonen een mooie eerste weerslag van hoe deze samenwerkingen verlopen.

Kijkt u mee naar de eerste twee inspirerende voorbeelden?

Hop telen met meester Alfons en leerlingen Diederik, Mathias en Pieter-Jan

De streek rond Aalst is van oudsher een gekende hopregio. Alfons Temmerman wil daarom het vakmanschap van de hopteelt doorgeven aan Diederik Van Damme, Mathias Morlion en Pieter-Jan Morlion.  Alfons Temmerman is een pionier in het telen van biologische hop en een van de weinig overgebleven hopboeren uit de regio.

Artisanaal borduren met meester Anita en leerling Maaike

Anita Meersman en Maaike Van den Abbeele zorgen er samen voor dat de traditie van het artisanaal borduren verder blijft leven. Anita ontwerpt en borduurt al meer dan 20 jaar de emblemen op het kostuum van Prins Carnaval Aalst en Prins Arend Carnaval in Aalst. Maaike Van den Abbeele startte in 2010 een modeopleiding aan het KASK. Ze is als leerling in dit project dus helemaal geen groentje op vlak van modeontwerp maar vindt het spijtig dat modeopleidingen weinig aandacht hebben voor traditionele bewerkingen.

Interesse in meer?

  • Hier leest u welke andere meester-leerlingtrajecten werden geselecteerd in Vlaanderen en Brussel. 
  • In Beringen worden momenteel volop ambachtslui gefilmd voor een heuse tour in de streek.
  • En ook Handmade in Brugge maakt videoportretten van de vakmensen uit hun werkingsgebied. Die kunt u hier bekijken. 
Campagnebeeld Erfgoeddag 2020

Na een bijzonder succesvolle editie rond vakmanschap en ambachten in 2019, trekt Erfgoeddag 2020 de nacht in. We vieren de 20e editie met een heus feestweekend op 25 en 26 april 2020. Download de inspiratiebrochure en schrijf hier uw activiteit in tot 10 januari.

Foto: Meester-leerlingtraject met Anita Meersman en Maaike Van den Abbeele (c) Erfgoedcel Denderland

Michelle Van Meerhaeghe