Maak het mee! Bootcamp Erfgoeddag 2019

bootcamp erfgoedprofielen

Met als thema ‘Hoe maakt u het?’ staat Erfgoeddag 2019 helemaal in het teken van vakmanschap. Ook in de cultureel-erfgoedsector werken heel wat vakmensen. Jonge mensen aan de start van een carrière zouden we goed moeten ondersteunen, erfgoedwerkers met heel veel ervaring verdienen onze waardering. Al deze mensen hebben een goede biotoop nodig om uit te kunnen groeien tot echte 'cracks'. Dat stelde Jacqueline van Leeuwen al in 2015 met het traject 'Tijd voor vakmensen'.

Droom je van een job in de cultureel-erfgoedsector en lijkt het je wel wat om video te leren maken? Dan zijn we op zoek naar jou. In februari 2019 brengen we een groep  jongeren met interesse in een loopbaan in deze sector in contact met erfgoedwerkers. Tijdens een driedaags bootcamp bieden we je de unieke kans om een brede waaier aan erfgoedberoepen te ontdekken en in beeld te brengen. Erfgoeddag zet deze filmpjes (en dus ook jouw werk) in de spotlights.

Aan de slag in de erfgoedsector

We starten het bootcamp met een praktijkdag waarin we je onderdompelen in de erfgoedsector. Je leert het veld kennen, ontmoet erfgoedwerkers en maakt kennis met verschillende profielen en mogelijkheden. Je ontvangt advies van experten en krijgt niet alleen concrete sollicitatietips maar ook een persoonlijke scan van je CV. En je ontmoet de persoon die je gaat portretteren in de video.

Workshop storytelling & smartphonevideo

Op dag twee leert Tom Rumes (Kortom, Thomas More) je een boeiende verhaallijn uitdenken, opbouwen en uitwerken van eerste idee tot afgewerkt, gemonteerd filmpje. Vanuit zijn ervaring als cameraman, monteur en consultant over storytelling, mediatrends en videojournalistiek krijg je heel veel nuttige tips. Een unieke kans om door een ervaren vakman geïntroduceerd te worden tot het vak van video maken.

Work in progress

Met alle bagage uit het bootcamp ga je nu zelf aan de slag. Je trekt één dag op met je contactpersoon en maakt een filmpje. Je krijgt hierover feedback en levert het afgewerkte filmpje op 15 februari in. Tijdens Erfgoeddag op 28 april 2019 kan het brede publiek jouw werk dan ontdekken.

Deelnemen?

Zin om in gesprek te gaan met een gemotiveerde jongere en te tonen wat jouw job inhoudt? Neem dan zeker contact op met Jacqueline van Leeuwen en/of Michelle Van Meerhaeghe. We verwachten van de geportretteerden dat ze maandag 4 februari in de namiddag aanwezig kunnen zijn bij FARO om kennis te maken met de studenten die hen gaan interviewen. Nadien kan je dan zelf een halve dag met hen afspreken. 

Zelf student, pas afgestudeerd of werkzoekend? Droom je van een job in de cultureel-erfgoedsector en lijkt het je wel wat om filmpjes te leren monteren? Dan ben jij de persoon die we zoeken! Ervaring hoeft niet, we bieden voldoende kader en ondersteuning om tot een mooi resultaat te komen. Hier vind je alle info tot deelname. Of neem een kijkje in de flyer.

Foto: Cameraman van TV-piraat 'Crailo', CC-BY-SA, Europeana

Michelle Van Meerhaeghe