Inspiratiebrochure Erfgoeddag zet u op weg

Inspiratiebrochure Erfgoeddag 2022

Erfgoeddag 2022 wordt een heel bijzondere editie. Zeker voor iedereen die samen met ons mee de band tussen erfgoed en onderwijs wil versterken. Met de roepnaam Erfgoeddag maakt school! belicht het evenement dan het erfgoed van het schoolleven en -verleden. Deze Erfgoeddag zal evenwel anders zijn dan alle voorgaande.

  • Op zondag 24 april 2022 vindt de ‘klassieke’ Erfgoeddag plaats, en verwachten we het publiek overal te lande.
  • De week erna, van maandag 25 tot en met vrijdag 29 april 2022, breien we een vervolg aan het publieksevenement, en verschuift de focus naar leerkrachten en leerlingen uit het basis en secundair onderwijs.

Inspiratiebrochure Erfgoeddag

Wat dat concreet betekent en hoe we dat samen kunnen aanpakken, verduidelijken we graag in een inspiratiebrochure. We nodigden enkele onderwijsexperts en FARO-collega's uit om hun ideeën over (de omgang met) erfgoed en onderwijs neer te schrijven. Daarbovenop reiken we u een reeks concrete pistes en mogelijkheden aan. Maar er is natuurlijk nog veel meer mogelijk.

  • We presenteren u heel wat inspiratie voor het organiseren van een publieksactiviteit op Erfgoeddag, en voor het opzetten van een initiatief richting basis- en secundair onderwijs tijdens de Erfgoeddag-week.
  • We plaatsen sterke voorbeelden in het voetlicht en stellen interessante publicaties of handige downloads voor.
  • We reiken basisinformatie over het onderwijs aan en ronden af met een praktisch luik. Daar leest u alles wat nodig is om van start te kunnen gaan.

U kan de brochure hier downloaden. Nam u tussen 2018 en 2021 deel aan Erfgoeddag? Dan ontvangt u vanaf 14 september een papieren exemplaar in de bus. Ontvangt u graag een extra exemplaar? Vraag er gratis eentje aan via info@erfgoeddag.be.

Vormingsaanbod 'Erfgoed en Onderwijs'

Dit najaar presenteert FARO u een divers programma aan vormingen rond het thema ‘Erfgoed en Onderwijs’. U ontdekt het volledige programma in de FARO-vormingskalender. Dit programma wordt voortdurend verder aangevuld. Neem regelmatig een kijkje op faro.be/kalender voor een recent overzicht of teken in op de maandelijkse Erfgoeddag-nieuwsbrief voor updates.

U voelt het wellicht ook al: Erfgoeddag en de Erfgoeddag-week worden dé ontmoetingsmomenten voor het cultureel-erfgoedveld en talloze leerkrachten en leerlingen. Hoe meer we ons hiervoor samen inzetten, hoe groter de kracht en het effect in en voor het onderwijs kunnen zijn!

Foto: cover inspiratiebrochure Erfgoeddag 2022

Michelle Van Meerhaeghe