Herbeleef Erfgoeddag 2019

(c) Joris Vandecatseye voor Huis van Alijn

Zin om er dit weekend opuit te trekken en een tentoonstelling te bezoeken over vakmanschap en ambacht? Dan hebben wij goed nieuws voor u, want een aantal activiteiten uit het aanbod van Erfgoeddag 2019 lopen nog door tot het einde van de zomer. In dit artikel stellen we ze graag aan u voor. Eerder presenteerden we u al een selectie activiteiten die u kon bezoeken tot eind mei.

Hoe maakte de smid het in de bronstijd? (Lommel)

Foto: Pixabay

In de bronstijd maakten smeden voor het eerst voorwerpen uit een legering van koper en tin. De bronstijdsmid maakte vaste stoffen met behulp van vuur vloeibaar en dat vloeibare mengsel gaf hij terug een vaste en nieuwe vorm ... daar kwam heel wat vakmanschap bij kijken. De tentoonstelling met authentieke voorwerpen en replica's geeft een inzicht in de productiemethode van de bronstijdsmid.

Praktisch: tot 1 september 2019 tijdens de openingsuren van Museum De Kolonie, Kolonie 77 Lommel
Meer info: info@erfgoedlommel.be

Vrij/Onvrij (Merksplas)

Jef van leeuw 2017

De tentoonstelling Vrij/Onvrij is een project in open lucht in de voormalige landloperskolonies van Wortel en Merksplas. Tijdens deze visuele belevenis kunt u beelden bekijken en aanraken op prachtige erfgoedsites. Maar ... kunstobjecten achter een veiligheidsafsluiting kunt u niet voelen! Volg het 2 tot 3 kilometer lange parcours en ervaar de tegenstelling tussen vrij en onvrij.

Praktisch: tot 30 juni 2019 tijdens de openingsuren van Merksplas Kolonie, Kapelstraat zn Merksplas
Meer info: sprangers.marc@skynet.be

Chapeau! 200 jaar hoeden en Gentse hoedenmakers (Gent)

Chapeau! 200 jaar hoeden en Gentse hoedenmakers

Hoedenwinkels zijn een toonbeeld van ambachtelijke traditie. Zij verlenen stijl en flair aan de winkelstraat en ademen een sfeer van degelijkheid en vertrouwen uit. Liberas/Liberaal Archief toont de souvenirs van 200 jaar fiere hoedenmakers en -verkopers. Deze tentoonstelling was een steractiviteit van Erfgoeddag 2019. U leest er hier meer over.

Praktisch: tot 23 augustus 2019 tijdens de openingsuren van Liberas/ Liberaal Archief, Kramersplein 23 Gent
Meer info: bart.dhondt@liberas.eu

De familie Lambrecht-Dooms, hoeden- en pettenmakers in Gentbrugge

Inspiratiesessie Erfgoeddag in Lokeren, najaar 2018

De familie Lambrecht-Dooms had 75 jaar lang een hoeden-, petten-, en kledingzaak. Ze werden ter plaatse gemaakt in een groot pand in de Kerkstraat, dichtbij de gekende ARBED-site. Foto's en familiestukken tonen de ambachtelijke fabricatie in de 19e en 20e eeuw. 

Praktisch: tot 23 augustus 2019 tijdens de openingsuren van Liberas/ Liberaal Archief, Kramersplein 23 Gent
Meer info: felix.waldack@telenet.be

Fietsen langs de molens van het Pajottenland (Ternat)

Valleitjesroute

Ontdek al fietsend de kracht van water in de Bellemolen (Affligem) en de Klapscheutmolen (Ternat), laat u inspireren door Bruegel (Pedemolen, Dilbeek) of maak kennis met een televisie-icoon: de Hertboommolen (Roosdaal), de molen van Kapitein Zeppos. 

Praktisch: de route blijft permanent beschikbaar, starten kan op elk van de deelnemende locaties. U vindt de route op www.erfgoeddagpz.be
Meer info: 
bibliotheek@ternat.be

Over bloemetjes en bijtjes … (Sint-Gillis-Waas)

Lavendel Pixabay

Wist u dat een bij 200.000 keer moet uitvliegen voor 1 kilogram honing? De bijen- en honingteelt is niet voor niets een complex proces. Ontdek hoe dit  ambacht vroeger in het dorp beoefend werd en hoe imkers vandaag te werk gaan. 

Praktisch: tot 31 september 2019 tijdens de openingsuren van Oud-Vredegerecht, Kerkstraat 21 Sint-Gillis-Waas
Meer info: archief@sint-gillis-waas.be

Ambachtsschatten in het Teseum (Tongeren)

Teseum Tongeren

Aan de hand van een geïllustreerd boekje vol spelletjes ontdekt u samen met uw gezin zeven ambachten langs het parcours van de schatkamer en de archeologische site. In elke schatkamer vindt u ambachtparels met goud, zilver, zijde en handgeschreven teksten. Op de archeologische site ontdekt u de kunst van het steenkappen, glas maken en fresco's schilderen.

Praktisch: tot 31 augustus 2019 tijdens de openingsuren van Teseum, Museumkwartier 2 Tongeren
Meer info: erfgoedcel@stadtongeren.be

Hoe maakt u het? (Pittem)

Pottenbakken Pixabay

Vroeger telde elk dorp zijn zelfstandigen en nijveraars. Velen van hen zijn verdwenen, enkelen geven hun vakmanschap generatieslang door en anderen startten hun zaak opnieuw op. U ontdekt de plaatsen waar vroeger handel werd gedreven.

Praktisch: tot 1 september 2019 tijdens de openingsuren van het Gemeentehuis, Markt 1 Pittem
Meer info: fa580821@skynet.be

Gemaakt achter prikkeldraad (Antwerpen)

Erfgoeddag bij ADVN Antwerpen

Voor het eerst stelt het ADVN zijn uitzonderlijke collectie repressie-erfgoed uit de interneringscentra na WOII tentoon. U kunt kennismaken met schilderijen, tekeningen, muurkranten, toneelstukken, liederen, poëzie, houtsneden en allerlei snuisterijen die daar werden vervaardigd. Ze geven een unieke kijk op alles tussen kunst en kitsch als vluchtheuvel in barre tijden.

Praktisch: tot 1 juli 2019 bij ADVN, Lange Leemstraat 26 Antwerpen
Meer info: info@advn.be

Onder het motto 'Hoe maakt u het?' richtte de 19e editie van Erfgoeddag volop de schijnwerpers op vakmanschap. Centraal stond het cultureel erfgoed van en over vakmanschap, meesterschap, leren en maken in Vlaanderen. 

Momenteel bereiden we volop de volgende editie voor. Op 26 april 2020 draagt Erfgoeddag als thema 'De Nacht'. Teken in op de maandelijkse nieuwsbrief en wees als eerste op de hoogte.

Foto cover: (c) Joris Vandecatseye voor Huis van Alijn
Foto's activiteiten: publiekswebsite Erfgoeddag 2019 of Pixabay

Michelle Van Meerhaeghe