Chapeau! 200 jaar hoeden en Gentse hoedenmakers

Hoedenmakers op Erfgoeddag

Hoedenwinkels zijn een toonbeeld van ambachtelijke traditie. Ze verlenen stijl en flair aan de winkelstraat en ademen een sfeer van degelijkheid en vertrouwen uit. Liberas/Liberaal Archief toont de souvenirs van 200 jaar fiere hoedenmakers en -verkopers. Historische foto's, 19e-eeuwse porseleinkaarten, hoofddeksels uit de 20e eeuw en hedendaagse ontwerpen passeren de revue.

'Hoe maakt u het?' in Liberas

De medewerkers van Liberas/Liberaal Archief leerden tijdens de voorbereidingen voor Erfgoeddag met een andere blik kijken naar de collectie. Ze maakten daarbij gebruik van bekend materiaal maar plaatsten het in een andere context. Zo gingen ze door heel wat familiealbums. Gewoonlijk worden die gebruikt om op zoek te gaan naar identificeerbare figuren of evenementen. Nu focuste het team enkel op de gedragen hoofddeksels en de context waarin die werden gedragen. Een frisse kijk op gekend materiaal. Oude mode- en vrouwenbladen zoals het Rijk der Vrouw werden van onder het stof gehaald en ook in de collectie porseleinkaarten vonden de medewerkers tot hun grote vreugde meer dan honderd hoedenmakers, -verkopers en -poetsers terug.

Samen werken aan vakmanschap

Chapeau op Erfgoeddag

Voor een instelling als Liberas/Liberaal Archief is het thema 'Hoe maakt u het' helemaal niet evident. Ambacht zit immers niet rechtstreeks in hun kern ingebakken. Voor ze de keuze tot hoedenmakers en -verkopers finaliseerden zochten ze daarom eerst ondersteuning bij de Gentse hoedenmakers Chapellerie Gélaude en Tilly Modes, beide met diepe historische roots. Zij nemen een deel van de storytelling voor hun rekening en geven aan de tentoonstelling zowel een historische als hedendaagse ambachtelijke toets.

Daar kwam vervolgens nog een afspraak met CVO Spermalie bij, waar nog steeds een opleiding tot hoedenmaker wordt gegeven. Verder is er ook een overeenkomst met de dienst Beleidsparticipatie van de Stad Gent, die vorig jaar aandacht schonk aan de Gentse ‘huizen van vertrouwen’. Ten slotte nam Liberaal/Liberaal Archief contact op met het Lokerse Stadsmuseum en ontleende er materiaal over de lokale vilt- en hoedenproductie.

Het resultaat combineerden ze met de eigen collectie, zowel op archief- als bibliotheekniveau. Chapeau! geeft een boeiende kijk op een weinig gekend ambacht en combineert dat met een demonstratie door hedendaagse hoedenmakers. 

Interesse?

Liberas/Liberaaal Archief verwelkomt u op Erfgoeddag graag tussen 10 en 18 uur. De tentoonstelling loopt nadien door tot augustus 2019. 

Combineer uw bezoek aan 'Chapeau! 200 jaar hoeden en Gentse hoedenmakers' met een van de 950 andere activiteiten op zondag 28 april. Het volledige programma ontdekt u op www.erfgoeddag.be. Download deze overzichtelijke kaart voor alle activiteiten in Gent.

Michelle Van Meerhaeghe