Collecties beheren in het Gallo-Romeins Museum

Permanente collectie Gallo-Romeins museum

Igor Van den Vonder beheert de collectie van het Gallo-Romeins Museum in Tongeren. Viktor Swillens en Emma Wyndaele gingen bij hem langs voor een videoportret in het kader van het bootcamp dat FARO in februari organiseerde. 

Collectiebeheerder 

Naast regelmatige tijdelijke tentoonstellingen presenteert het Gallo-Romeins Museum een permanente tentoonstelling over het leven in de regio van Tongeren, van de prehistorie tot de vroege middeleeuwen. Het museum herbergt echter een veel grotere collectie dan wat tentoongesteld wordt in de vitrines. Igor Van den Vonder beheert deze collectie en staat in voor de registratie, de inventarisatie en het transport van de schatten die zich in de museumdepots bevinden. Het rechtstreekse contact met deze historische objecten is wat deze job voor Igor het fijnst maakt. Hij heeft namelijk letterlijk de geschiedenis in zijn handen. In deze video neemt hij u graag even mee achter de schermen.


Igor Van den Vonder nam de studenten met veel enthousiasme mee langs een aantal aspecten van zijn job. Zo waren ze de allereerste externen die een kijkje mochten nemen bij een pas gerestaureerd fresco. Het was mooi om zien hoe Igor en zijn collega’s zich trots verzamelden rond dit prachtige fresco. Nadien werd ook een groep leerlingen geïntroduceerd tot het stuk. Het was voor Viktor en Emma heel bijzonder om te mogen ervaren hoe mensen als Igor met veel passie zo’n momenten van verwondering mogelijk maken bij jongeren. Die verwondering en dat enthousiasme hebben ze proberen over te brengen in hun videoportret. 

De videomakers

Emma Wyndaele en Viktor Swillens ervaarden de workshop als een fijne kans om mensen met eenzelfde passie te mogen interviewen en een gepassioneerde erfgoedwerker in beeld te brengen. 

Emma studeerde geschiedenis en volgt momenteel een bijkomende opleiding monumentenzorg. Ze zet zich in haar latere loopbaan graag in voor het bewaren en ontsluiten van cultureel erfgoed.

Viktor studeert sociale en culturele pedagogiek aan de KU Leuven en liep afgelopen jaar stage bij de Werkplaats Immaterieel Erfgoed. Sindsdien is hij nog meer overtuigd van het belang van erfgoed voor onze samenleving. Hij brengt in de toekomst graag mensen op leuke en beklijvende manieren in contact met ons waardevolle erfgoed. 

Campagnebeeld Erfgoeddag 2019

In de cultureel-erfgoedsector zijn heel wat vakmensen aan de slag. Om die rijkdom aan vakkennis en gedrevenheid in beeld te brengen, stuurde Erfgoeddag dit voorjaar vijftien jongeren op pad voor een videoreeks over beroepen in de erfgoedsector. U kunt alle portretten ontdekken op het  YouTubekanaal van FARO.

Foto: permanente collectie (c) Gallo-Romeins Museum
Bron tekst: Viktor Swillens en Emma Wyndaele

Michelle Van Meerhaeghe