190.000 bezoekers op de 22e editie van Erfgoeddag

Erfgoeddag in het Gallo-Romeins Museum © FARO, foto: Dries Theuwissen

In de hoofdrol van deze 22e editie: archieven, erfgoedbibliotheken, erfgoedcellen, heem- en familiekundige kringen, musea en heel wat andere erfgoedorganisaties. Het thema 'Beestig’ bood een gevarieerd en actief programma dat alle leeftijden aansprak. Bijna 700 erfgoedorganisaties en -locaties verwelkomden samen zo’n 190.000 bezoekers. Ook het thema van de volgende editie is bekend.

Grote tevredenheid

“Onze activiteit op Erfgoeddag wou bezoekers met de blik van een kind naar oorlog doen kijken. De expo zoomde in op de rol van dieren in die uitdagende tijd. Centraal in de tentoonstelling stond de hoop om opnieuw – na de oorlog – verwondering te kunnen ervaren. De reacties waren alvast bijzonder enthousiast.” Kunstenaarsduo Perbal/ Bélibaste over hun expo Dieren in oorlogstijd bij Museum Kazerne Dossin

“Deze editie van Erfgoeddag maakt duidelijk dat cultureel erfgoed mensen raakt, en zeker wanneer we aan de slag gaan met een actueel thema zoals dieren. De fantastische activiteiten waar vandaag massaal aan geparticipeerd werd, tonen dit aan. Alle lof voor de deelnemende organisaties, die op een creatieve, innovatieve en vaak kritische manier activiteiten ontwikkelden rond beestig erfgoed!” Olga Van Oost, algemeen directeur FARO

Erfgoeddag 2024: Thuis

Wat maakt een huis tot een (echte) thuis? Ogenschijnlijk een doodeenvoudige vraag, maar schijn bedriegt. Want uit wat bestaat dat, dat thuisgevoel? Erfgoeddag op zondag 21 april 2024 zoekt uit wat het gewone zo bijzonder maakt, vroeger en nu. Een dag vol gevoelens, wetenswaardigheden, zintuigelijke ervaringen, ontdekkingen en vragen over uw nabije buurt, verbondenheid, migratie, reizen en nog veel, veel meer!

Erfgoedweek voor het onderwijs

Na het succes van de eerste editie in 2022 is er ook dit jaar weer de ‘Erfgoedweek’. Tussen 17 en 28 april 2023 kunnen leerlingen en leerkrachten uit het lager en middelbaar onderwijs met cultureel erfgoed kennismaken. Want kinderen en jongeren zijn de erfgoedmakers en -zorgers van morgen. Tijdens de week gaan erfgoedwerkers lesgeven als ‘Erfgoedklasbakken’. Ze nemen het in scholen een (les)uur over van leerkrachten. Daarnaast worden klassen ook ontvangen als vips in het archief, museum, bij de heemkring of in de erfgoedbibliotheek. 
 
Op zoek naar meer context over het thema 'Beestig!'? Die vindt u in de Inspiratiebrochure Erfgoeddag 2023 en in het themadossier ‘Dieren en erfgoed’ van faro | tijdschrift over cultureel erfgoed.

Meer informatie over Erfgoeddag: surf naar de Erfgoeddagpagina's op deze website. 

Foto: Erfgoeddag in het Gallo-Romeins Museum © FARO, foto: Dries Theuwissen

Michelle Van Meerhaeghe