Symposium 'Coated Fabrics Collection Care' zoekt bijdragen

TOO/329 Martin Margiela, © Collectie MoMu Modemuseum Antwerpen, foto Suzan Rylant

De voorbije eeuw nam het gebruik van kunststoffen enorm toe, ook in modecollecties. Synthetische polymeren zoals polyurethaan zijn dan ook veelvuldig aanwezig in musea, waar ze onder meer deel uitmaken van mode-, design- en hedendaagse kunstcollecties. Daar vormen ze, ondanks hun ruime toepassing door ontwerpers en kunstenaars, een bijzonder grote uitdaging voor conservatoren. 

Bij de productie van kunststoffen kunnen immers ontelbaar veel verschillende polymeren worden gebruikt, elk met hun eigen levensduur en verouderingskenmerken. Extra moeilijk wordt het als u weet dat ook de gebruikte weekmakers, stabilisatoren, kleurstoffen, vulstoffen, coatings en verschillende soorten productietechnieken verschillen van materiaal tot materiaal. Degradatievormen als peeling, bloei, plakkerigheid en poedervorming komen dan ook meermaals voor. 

Het symposium Coated Fabrics Collection Care, op 25 en 26 mei 2023 in MoMu - ModeMuseum Antwerpen, zoomt uitgebreid in op die thematiek. Het presenteert nieuwe manieren om de levensduur van dit erfgoed te verlengen en toont de moeilijkheden verbonden aan het verzamelen, conserveren en presenteren van deze items. Onder meer de resultaten van het driejarige project Glossy surfaces, waarin oplossingen gezocht werden voor de preventieve en actieve conservatie van thermoplastische polyurethaan estercoatings (TPU) in modecollecties, worden uitgebreid besproken. Daarnaast biest het symposium ook ruimte aan praktijkervaringen, presentaties over conservatiebehandelingen en verschillende workshops over het conserveren van TPU's.

Call for papers

Het symposium richt zich in de eerste plaats op thermoplastische polyurethaancoatings in mode- en textielcollecties. Ook papers over de (preventieve) conservering van andere coatings op textielsubstraten of polyurethaan in andere vormen - zoals elastomeren of schuimen - zijn meer dan welkom. Deze materialen zijn niet alleen te vinden in textiel- of modecollecties, maar ook in moderne en hedendaagse kunst- of designcollecties.

Voorstellen voor papers zijn welkom tot 1 oktober 2022. Meer informatie vindt u in dit document.

Het project Glossy surfaces werd uitgevoerd door een internationaal consortium van musea bestaande uit het ModeMuseum Antwerpen (MoMu, België), Museu do Design e da Moda (MUDE, Portugal) en The Metropolitan Museum of Art (MET, VS), en een aantal wetenschappelijke partners: Afdeling Conservering en Restauratie van NOVA School of Wetenschap en Technologie (Portugal) en Centexbel (België).

Meer informatie

Foto: TOO/329 Martin Margiela, © Collectie MoMu Modemuseum Antwerpen, foto Suzan Rylant

Julie Lambrechts