Masterclass textielfotografie: hoe fotografeert u een damast?

Fotograferen van een damast. Foto: Texture

Op woensdag 19 februari organiseert museum Texture in het regionaal Erfgoeddepot TREZOOR een masterclass textielfotografie ‘fotograferen van een damast’.

Damast is een eenkleurig weefsel waarin het patroon ‘wit op wit’ geweven is. De figuren verschijnen glanzend op een matte achtergrond en zijn slechts vanuit een bepaalde hoek en met een bepaalde lichtinval duidelijk zichtbaar. Een goede foto nemen van een damast is dan ook niet eenvoudig. Met een standaard fototechniek en dito toestel komt u er niet. In deze masterclass van textieldeskundige Shirin Van Eenhooge en fotograaf Rik Klein Gotink leert u hoe het wel kan.

Een kwaliteitsvolle foto nemen van een damast is niet onmogelijk. Dat bewees Rik Klein Gotink, gespecialiseerd in fotografie van cultureel erfgoed, toen hij de historische collectie damasten van het Rijksmuseum onder handen nam. In Nederland ontwikkelde hij een manier om de damasten in al hun glorie te vereeuwigen op beeld. Voor het eerst zijn daardoor foto’s in kleur mogelijk. Deze ingenieuze techniek paste Rik nu ook toe op de historische collectie wit linnen damast van museum Texture, wat de digitale ontsluiting van deze internationaal gerenommeerde Kortrijkse linnen damastcollectie mogelijk maakt.

Programma

Tijdens de masterclass Fotograferen van een damast deelt textieldeskundige Shirin Van Eenhooge haar tips en tricks. Om een perfecte foto te nemen, moet u het textiel eerst optimaal voorbereiden en manipuleren. Vervolgens onthult fotograaf Rik Klein Gotink zijn geheim over hoe u een damast meesterlijk op beeld kan vastleggen. Met een Hasselblad-camera in de aanslag neemt hij u mee in de wereld van de meer technische fotografie. Hij goochelt met licht- en kijkrichtingen, scherpstellen en uitlichten, hoe u omgaat met metadata tot het rechtzetten van bestanden in Photoshop.

Geïnteresseerd? Neem contact op via texture@kortrijk.be of klik door naar het volledige kalenderitem.

Foto: Fotograferen van een damast (c) Texture

Julie Lambrechts