Last call | Burgundian Blacks: zomerschool over historische recepten van zwarte kleurstoffen, inkten en verven

Historische recepten van zwarte kleurstoffen, inkten en verven. Foto: (c) Natalia Ortega Saez en Vincent Cattersel, Universiteit Antwerpen

Burgundian Blacks, de zomerschool van ROOHTS (Research on the Origins Of Historical Techniques), is een intensief vijfdaags programma dat van 1 tot en met 5 juli wordt aangeboden door de Faculteit Ontwerpwetenschappen van de Universiteit Antwerpen. 

Tijdens deze zomerschool verwerft u vaardigheden die nodig zijn voor het lezen, begrijpen, interpreteren en reconstrueren van historische recepten van zwarte kleurstoffen, inkten en verven.

De lesdagen omvatten een theoretisch ochtendgedeelte, gevolgd door praktijksessies in de namiddag. Na een algemene inleiding over historische materialen en technieken en kennisoverdracht en -interpretatie maakt u kennis met materiaaltechnisch onderzoek en analyse via bronnen en recepten die relevant zijn voor de studie van zwarte kleurstof, inkt en verf uit pre-industrieel Noordwest-Europa.

Aan de hand van theoretische cursussen verneemt u meer over recepten en protocollen, en de moeilijkheden die verbonden zijn aan het lezen en interpreteren, zoals dubbelzinnigheden met betrekking tot de procedures, materialen en de naamgeving van de ingrediënten. Tijdens het praktische deel van de zomerschool werkt u in duo en beoefent u verschillende technieken zoals verven van zwart op textiel, of inkten en pigmenten maken. Het doel is om te ervaren, te observeren en te beoordelen.

Als aanvulling bij de lessen en workshops staat er ook een bezoek aan de tentoonstelling Back2Black in het Museum Hof van Busleyden op het programma.

De zomerschool wordt mee gerealiseerd door Museum Hof Van Busleyden, Rijkserfgoedlaboratorium – Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed Nederland, European Research Council / Artechne (Universiteit Utrecht)

Interesse? Neem zeker een kijkje op de website van de UA voor meer informatie. Inschrijven kan tot 15 april!

Foto: Historische recepten van zwarte kleurstoffen, inkten en verven (c) Natalia Ortega Saez en Vincent Cattersel, Universiteit Antwerpen

 

Julie Lambrechts