Keuzes en dilemma’s in de conservatie-restauratie

gebouw aan renovatie toe

Worstelt u met een restauratievraagstuk? Hebt u het gevoel dat u een opdracht anders had moeten aanpakken? Hebt u iets gezien waar u bedenkingen bij had? Wilt u dit graag bespreken met collega’s?  Op donderdag 22 maart 2018 organiseert FARO een onderzoeksbijeenkomst waarin we aan de hand van casestudies onze percepties over de kwaliteit van restauraties onder de loep nemen.

Aanleiding voor dit gesprek is de vaststelling dat er iedere dag beslissingen worden genomen over preservering, conservering en restauratie, niet zelden met verhitte discussies tot gevolg. In dit onderzoekgesprek kijken we verder dan die discussies: wat zit er achter de verschillende meningen en vragen van de deelnemers, wat is de essentie ervan? Het doel van dit ‘vraag-achter-de-vraag-gesprek’ is om de situaties waarmee u bij het uitvoeren van uw job dagelijks geconfronteerd wordt beter te begrijpen en te helpen bij het nemen van beslissingen over toekomstige ingrepen.

Delicate kwesties

Keuzes en dilemma’s in de conservatie-restauratie was ook het thema van het 9e colloquium van BRK-APROA, de beroepsvereniging voor conservators-restaurateurs van kunstvoorwerpen, op 23 en 24 november 2017. Bij gelijk welke conservatie- of restauratiebehandeling komt er op een bepaald ogenblik een moment waarop er keuzes moeten worden gemaakt en besluiten moeten worden genomen. Op welke elementen deze keuzes worden gebaseerd, zijn gekend. Toch blijft de uitkomst een delicate kwestie, want wie bepaalt wat? En hoe kunnen de verzamelde set aan gegevens, de gelegde verbanden en de vergaarde inzichten gebruikt worden in discussies tussen collectie- en siteverantwoordelijken, kunsthistorici, archeologen, eigenaars, het publiek ...?

Het volledige verslag van het colloquium leest u in het bulletin van BRK-APROA.

Meer informatie over de onderzoeksbijeenkomst op 22 maart bij FARO vindt u in de kalender, waar u zich ook kan inschrijven.

Julie Lambrechts
Conservatie-restauratie
Conferentie