Hoe kan klinkend erfgoed weer verbinden?

draaiorgel

Carillons, orgels, uurwerken en luidklokken waren ooit innovatieve instrumenten die hun toehoorders eeuwenlang ontroerden en informeerden. Met muziek, met de aanduiding van de tijd en met meldingen over brand, een begrafenis of een huwelijk. Veel van die functies zijn verloren gegaan, waarmee ook de instrumenten zelf dreigen te verdwijnen. Nieuw gebruik en nieuwe vormen van eigendom kunnen het klinkend erfgoed toekomst bieden.

Op vrijdag 31 augustus buigt het symposium Klinkend Erfgoed zich in Maastricht over welke vernieuwingen nodig zijn om een nieuw en ook jonger publiek te bereiken. Op het programma staan onder meer een hele reeks voorbeelden over hoe klinkend erfgoed aan nieuwe waarden, gebruiken en culturen kan worden verbonden.

Festival

Het symposium is meteen ook de start van het vijfdaagse Festival Klinkend Erfgoed (31 augustus - 5 september) met een groot aantal muzikale en innovatieve onderdelen om iedereen te betrekken bij het klinkend erfgoed. Enkele elementen uit het festivalprogramma:

  • ‘Hack the Bells’: de Europese première van de succesvolle Amerikaanse remixwedstrijd voor beiaard, carillons en luidklokken met een internationale jury.
  • Scholen kunnen zich inschrijven voor een kosteloze orgel-les.
  • Het mobiel carillon van Frank Steijns wordt toegevoegd aan een Dance Trance event met een dj.
  • De leden van de Vereniging Orgelbouwers Nederland bouwen een rijdend openluchtorgel dat tijdens het gehele festival hoorbaar, zichtbaar en bespeelbaar zal zijn.
  • Het pop-upmuseum van het Utrechtse Museum Speelklok brengt de draaiorgels letterlijk tot in alle hoeken van Maastricht.

Dit symposium en festival worden georganiseerd door de Stichting Klinkend Erfgoed Nederland (SKEN), in samenwerking met de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE) en met medewerking van de Nederlandse Klokkenspel Vereniging (NKV) en de Vlaamse organisaties Het orgel in Vlaanderen en het Centrum voor Religieuze Kunst en Cultuur (CRKC). Het wordt als opmaat gezien voor het Europees Jaar van het Klinkend Erfgoed, een van de speerpunten van SKEN. Nieuwsgierig? Lees dan zeker het Bidboek Hoorbaar Erfgoed, het resultaat van een haalbaarheidsonderzoek uitgevoerd door SKEN en financieel mogelijk gemaakt door RCE.

Julie Lambrechts