Het Rubenshuis viert feest

Rubenshuis, Antwerpen Barok 2018 (c) Rubenshuis, Antwerpen

De eyecatchers van het Rubenshuis, de 400 jaar oude portiek en het tuinpaviljoen, zijn gerestaureerd en zijn na anderhalf jaar terug zichtbaar voor het grote publiek. De elementen zijn ontworpen door Rubens zelf en het zijn zeldzame sporen van de meester als architect. Een reden om te vieren!

De restauratie van de portiek en het tuinpaviljoen

Portiek en tuinpaviljoen na restauratie 28 maart 2019 (c) Ans Brys
Portiek tijdens restauratie 2018 (c) Sigrid Spinnox

Dankzij een combinatie van conserverende en beschermende maatregelen schitteren beide architecturale elementen weer als vanouds. De gebeeldhouwde details komen na een minutieuze behandeling opnieuw volop tot hun recht. Een glazen vlinderluifel beschermt de portiek en voorkomt steenerosie en vervuiling. De bezoekers betreden de woning van Rubens opnieuw zoals hij het bedacht heeft: met een spectaculair zicht op de portiek en het tuinpaviljoen.

Neem zeker een kijkje op de website van het Rubenshuis voor meer details over de restauratiewerken. Onderstaand filmpje geeft een korte impressie van de restauratiewerken:

Een reden tot vieren

Op 27 april vanaf 12.00 uur kunt u gratis komen meevieren tijdens een groots Italiaans tuinfeest. In en rond het Rubenshuis kunt u picknicken en smullen van een levensecht stilleven in fruit, genieten van barokke straatacts, 17e-eeuwse Italiaanse liederen of speelse vertellingen over de portiek. Het museum is gratis toegankelijk.

De vaste collectie omvat een groot aantal werken van de meester zelf en van zijn beroemde collega’s en tijdgenoten. Zo is o.a. het bekende Zelfportret van Peter Paul Rubens, dat een jaar geleden door het Koninklijk Instituut voor het Kunstpatrimonium (KIK) is gerestaureerd, opnieuw te bezichtigen in het museum.

Foto's:

  • Rubenshuis, Antwerpen Barok 2018 (c) Rubenshuis, Antwerpen
  • Portiek en tuinpaviljoen na restauratie 28 maart 2019 (c) Ans Brys
  • Portiek tijdens restauratie 2018 (c) Sigrid Spinnox
Julie Lambrechts