Brandpreventie. Een tipje van de sluier opgelicht

Aquamist © Johnson Controls

Op dinsdag 25 juni 2019 organiseert FARO samen met Johnson Controls en de Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België (KMSKB) een studiedag over brandpreventie. We stelden voor u een bijzonder veelbelovend en afwisselend programma samen. Twijfelt u nog? Lees dan zeker even verder!

Brandpreventie in het AfricaMuseum

In 2003 werd het renovatieproject voor het AfricaMuseum openbaar gemaakt. Tien jaar later namen bouwvakkers de museumzalen over en werd de collectie verhuisd naar veiliger oorden. Nog eens vijf jaar later zwaaiden de deuren van het museum weer open. Dirk Verbist was gedurende deze periode verantwoordelijk voor het implementeren van de verbeterde brandpreventie in het AfricaMuseum 2.0. Tijdens de studiedag deelt hij met plezier zijn ervaringen en bevindingen.

Een doordachte brandveiligheidsaanpak

Na zijn technische studie besloot Arne Ingelbrecht om zijn carrière te wijden aan het voorkomen van slachtoffers van brand. Hij studeerde voor fire safety engineer en maakte van zijn passie zijn beroep. Gewapend met een stevige dosis kennis begeleidt hij samen met een tiental collega’s allerlei projecten, van kleine familiebedrijven tot prestigieuze projecten in binnen- en buitenland. Hoe begint u aan een doordachte brandveiligheidsaanpak en hoe bepaalt u prioriteiten? U hoort het op 25 juni van Arne Ingelbrecht.

Sprinklerkoppen © Johnson Controls

Sprinklersystemen

Een sprinkler, is die altijd zichtbaar? Wat als die dingen afgaan en mijn archief onder water zetten? Hans Schipper en Mark Vandaele zijn niet meer weg te denken uit de sprinklerwereld. Zij begeleiden de Belgische en Nederlandse sprinklerinstallateurs bij het kiezen van de beste oplossing. Tegenwoordig kan die oplossing soms watermist zijn. Nog nooit van gehoord? Geen paniek, Mark en Hans leggen u in mensentaal uit welke technieken toegepast kunnen worden in de erfgoedsector.    

‘Clean agents’

Is het u al opgevallen hoeveel apparatuur, sensoren, verlichtingsarmaturen en kabels er in uw depot te vinden zijn? Vast niet! En dan hebt u nog niet in het atelier gekeken. U ontdekt er ongetwijfeld meerdere stoffen met gevarenlabels, en misschien ziet u wat verder zelfs een brander. Nordin M’Rabet was een tijdlang preventieadviseur maar specialiseerde zich gaandeweg in blussystemen, eerst in een installatiebedrijf en nu voor ‘s werelds grootste fabrikant. Hij vertelt u hoe u een brand kunt stoppen met behulp van ‘clean agents’.

‘Voice evacuation’

Hoe kunt u van een bezoeker verwachten dat hij/zij weet wat te doen in geval van brandalarm? Branddetectie kan in een historisch pand bovendien wel eens een uitdaging zijn, want een detector plaatst u niet eender waar. Wat als dat nu eens draadloos of zelfs detectorloos zou kunnen? Als iemand die vragen kan beantwoorden, is het wel Erwin Poulussen. Hij zit al zijn hele leven in de detectiewereld en spreekt grote en moeilijke projecten door met installateurs. We vroegen hem te vertellen over ‘voice evacuation’ in openbare gebouwen.

Draagbare brandblussers

Welke brandblusser heeft u aan de muur hangen? En spuit u uw Matisse of Ensor vol bluspoeder, of gebruikt u toch beter schuim? We vroegen Edwin Bies om ons te vertellen welke brandblussers de laatste jaren op de markt gekomen zijn. Met fabrieken in Duitsland en Amerika maakt Bies brandblussers voor tal van brandveiligheidsbedrijven over de hele wereld. Hij weet dus precies wat de laatste ontwikkelingen zijn op het gebied van draagbare blustoestellen.

De technische kant

De studiedag 'Brandpreventie' wordt gehost door de KMSKB. Dat betekent niet alleen dat u mag genieten van het prachtige kader van het Philip Roberts-Jones congrescentrum aan het Brusselse Museumplein. In de namiddag vertellen Maarten Lousbergh en Joachim Meert u bovendien ook over de manier waarop ze in hun 45.000 m² grote historische pand zo'n 20.000 onvervangbare stukken beschermen tegen interne en externe risico’s.

Tijdens de pauzes en de receptie achteraf zullen diverse specialisten aanwezig zijn die uw vragen kunnen beantwoorden en die u een aantal zaken kunnen laten zien.

Overtuigd? Schrijf dan vandaag nog in! Een gedetailleerd programma en een inschrijfformulier vindt u in de FARO-vormingskalender.

Foto's:

  • Aquamist © Johnson Controls
  • Sprinklerkoppen © Johnson Controls
Julie Lambrechts