Archief: wat, wie en waarom?

Rondleiding in depotruimte KADOC. © Vlaamse Erfgoedbibliotheken

Het verleden laat sporen na, onder meer in de vorm van archiefstukken. Ze vormen een weerslag van de geschiedenis van een land, een streek, maar ook van mensen. Toch blijft 'het archief' voor veel mensen onbekend terrein, en daardoor hangt er een gevoel van mysterie rond. 

“Bij archieven denken veel mensen aan eeuwenoude documenten die bewaard worden in donkere, stoffige kelders, waar archivarissen er zich over buigen." Met die woorden schetst geschiedenisleerkracht Tim Gistelinck een beeld van archieven zoals dat nog al te vaak leeft bij het ruime publiek. Met zijn podcastreeks Geschiedenis van België wil Gistelinck daar verandering in brengen. 

Gistelinck zelf omschrijft de reeks als “moedige pogingen om het waarom en het hoe van de Belgische geschiedenis te ontrafelen.” In een recente podcastaflevering gaat hij in op ‘archieven’. In een interview met Filip Strubbe en Geertrui Elaut van het Algemeen Rijksarchief probeert hij te achterhalen wat archieven nu precies zijn, wat er bewaard wordt en waarom.

Meer weten over de (on)betrouwbaarheid van archiefbronnen, het belang van selectie en vernietiging voor het bewaren van archief, de mogelijkheden en moeilijkheden van digitalisering, het (veranderende) takenpakket van archivarissen? Beluister deze podcastaflevering en laat u meevoeren in de wondere wereld van archieven.

Foto: Rondleiding in depotruimte KADOC © Vlaamse Erfgoedbibliotheken

Jelena Dobbels
podcast
archief
Lezing of presentatie