Archief Gent vernieuwt scanatelier

Vernieuwd scanatelier Archief Gent. Foto: Rosan Steenbrugge, Stad Gent

Het archief zet met de aankoop van twee boekscanners in op het sneller digitaliseren van meer collectiestukken. Filip Watteeuw, schepen bevoegd voor Archief Gent:

"Het Archief bewaart heel wat waardevolle boeken, kaarten en foto's. Met de twee nieuwe scantoestellen kunnen we sneller en met meer zorg digitaliseren. Zo blijft ons geschreven, gedrukt en getekend erfgoed beschikbaar voor de toekomstige generaties."

Het vernieuwde scanatelier van Archief Gent is nu anderhalve keer groter dan het vorige. Naast de opstelling voor objectfotografie en de scanner voor grote formaten, werden twee nieuwe state of the art boekscanners aangekocht. De Conservation Copy Stand is een op maat gemaakt toestel waarmee oudere, kwetsbare boeken kunnen gedigitaliseerd worden. De scanner werkt met een zogenaamde boekenwieg in de vorm van een V, zodat het boek niet volledig open hoeft te liggen en dus niet beschadigd kan raken tijdens het digitaliseren.

Vernieuwd scanatelier Archief Gent. Foto: Rosan Steenbrugge, Stad Gent

Daarnaast werd ook een Copibook aangeschaft. Deze boekscanner kan kleinere formaten, tekeningen, prenten en foto’s scannen. Het toestel scant twee pagina's tegelijkertijd en werkt dus dubbel zo snel. Via speciale software met tekstherkenning is het bovendien mogelijk om de scans volledig online te doorzoeken. Het toestel is gebruiksvriendelijk, waardoor ook vrijwilligers er vlot mee aan de slag kunnen.

Zelf de handen uit de mouwen steken?

Archief Gent zoekt extra vrijwilligers die de collectie mee helpen digitaliseren. Interesse? Mail dan naar archief@stad.gent.

Afbeeldingen: Vernieuwd scanatelier Archief Gent. Foto: Rosan Steenbrugge, Stad Gent

Jelena Dobbels
digitalisering
scanners
boekscanners
scanatelier
Archief Gent