Meld nu uw incident(en) op DICE

Schimmelinfectie. Foto: © Provincie Limburg, Provinciaal Centrum voor Cultureel Erfgoed

Op 2 februari lanceerde FARO de Databank Incidenten Cultureel Erfgoed, kortweg DICE. Daarmee krijgt elke erfgoedinstelling en -organisatie de kans om alle erfgoed- en werkingsgerelateerde ‘incidenten’ op een eenduidige manier te registreren. Zo krijgt u een scherp zicht op de pijnpunten. En kunt u uiteindelijk uw beleid aanpassen.

Dat kan overigens in alle vertrouwen. Als gebruiker kunt u enkel de eigen meldingen zien, niet die van andere instellingen of koepelinstellingen. Ook FARO krijgt geen inzage in de specifieke incidenten. Wel komen de aanmeldingen bijeen in een algemeen – want geanonimiseerd - overzicht van welke problemen er zoal opduiken in de erfgoedwereld. Denk dan bijvoorbeeld aan incidenten als waterschade aan objecten, schade door insecten en knaagdieren, vandalisme, kleine ongelukjes, enz. Op die manier kan FARO zijn opleidingsaanbod en advieswerking beter aanpassen aan de noden van het veld. 

Waarom nu uw incidenten aanmelden?

Nu veel behoud- en beheermedewerkers en publieksmedewerkers (balie, suppoosten, security ...) noodgedwongen moeten thuiswerken, is deze periode een uitgelezen moment om u vertrouwd te maken met de werkwijze van deze databank. Incidenten uit het (recente) verleden kunnen daarvoor perfect als kapstok dienen. U en uw medewerkers leren op eigen tempo de mogelijkheden van DICE kennen. Bovendien werd er sinds de start enkele maanden geleden nog wat aan de databank gesleuteld zodat die hier en daar flink werd verfijnd en geoptimaliseerd. 

Een van die troeven is de uitgebreide rapportagemogelijkheid. Via csv-export kunt u zelf diagrammen aanmaken met programma's als Excel of LibreOffice (calc). Via DICE kunt u zo uw rapporten en publicaties met statistisch materiaal verfraaien en verduidelijken.

Als voorbeeld vindt u hier een taart- en een staafdiagram van soorten incidenten op basis van een simulatie bij een fictieve koepelorganisatie:

diagram
diagram2

Waar en hoe?

Intekenen op DICE is gratis en kan door te mailen naar dice@faro.be. Een medewerker van FARO neemt vervolgens contact met u op. Samen beslist u welke rechten aan het account moeten toegekend worden. De algemene gebruiksvoorwaarden vindt u op de homepagina van DICE.

Foto: schimmelinfectie © Provincie Limburg, Provinciaal Centrum voor Cultureel Erfgoed.

Jan De Smedt