Welke vacatures waren er in 2017?

sollicitatiegesprek

Voor de vijfde keer analyseerde FARO de vacatures die verschenen op de FARO-website. In 2017 telden we 134 Vlaamse vacatures die mensen vroegen voor specifieke erfgoedopdrachten*. Dat is duidelijk meer dan vorig jaar (118), 2015 (124) en 2013 (119); enkel 2014 steekt er nog steeds ferm bovenuit met 166 vacatures.

vacatures2017

Opvallende accenten in 2017:

  • meer jobs die het digitale beheer van erfgoed op het oog hebben (tenminste: die dat expliciet in de functiebenaming zetten);
  • meer jobs in het domein van waardering (uiteraard het gevolg van de pilootprojecten);
  • meer BIO-banen (meer informatie over deze vorm van betaalde stages vindt u hier);
  • meer algemene erfgoedfuncties (genre 'erfgoedconsulent' of 'adviseur erfgoed en toerisme') = de grote categorie 'andere' in onze tabel.

Een aantal tendensen blijft elk jaar terugkomen:

  • de musea zijn de grootste aanbieders van vacatures;
  • de meeste vacatures komen uit het domein educatie en publiekswerking;
  • archivistiek en management scoren elk jaar goed.

Conclusie

Al bij al kunnen we dus vaststellen dat er over vijf jaar gezien geen grote verschuivingen zichtbaar zijn in het soort jobs dat jaarlijks op onze website verschijnt. Wel zijn er accentverschuivingen naar nieuwe processen in de sector.

*We namen enkel betaalde functies op in dit onderzoek. Onderzoeksopdrachten aan universiteiten en algemene functies m.b.t. cultuurbeleid verschijnen ook op onze website, maar werden niet meegenomen in dit onderzoek. Hetzelfde geldt voor buitenlandse vacatures en algemene ondersteunende functies (administratief medewerker, boekhouder, medewerker restaurant).

Zelf een vacature plaatsen op onze website? Stuur alle gegevens door naar webmaster@faro.be, en wij zetten de vacature zo snel mogelijk online!

Jacqueline van Leeuwen