Vrijwilligers krijgen een competentiedocument van Erfgoedcel Pajottenland Zennevallei

Vrijwilligers ontvangen Oscar

Al bijna een jaar is in het Pajottenland en de Zennevallei een enthousiaste ploeg van negen vrijwilligers aan de slag. Zij helpen de erfgoedcel bij het inventariseren en registreren van een brede waaier aan erfgoedcollecties. De kneepjes van het vak leerden ze tijdens een korte opleiding. Bovendien konden ze een unieke blik achter de schermen van erfgoedland werpen.

Ondertussen zijn de eerste resultaten daar. Hoog tijd dus om deze vrijwilligers in de bloemetjes te zetten en hun competenties extra te onderstrepen.

Competenties in kaart brengen is echter geen gemakkelijke klus. Vandaar dat de erfgoedcel zich aansloot bij OSCAR: een praktische tool om competentiedocumenten op te maken. Deze documenten geven aan welke kennis en kunde tijdens het vrijwilligerstraject aan bod zijn gekomen. De erfgoedcel koos ervoor om de deelnemers verder niet te evalueren. Hun attest is dus niet meer (maar ook niet minder) dan een overzicht van de competenties waaraan werd gewerkt.

En wat waren de reacties? Voor de oudere vrijwilligers was de activiteit op zich al motiverend genoeg. Een bijkomend papiertje was voor hen niet direct nodig. De jongere generatie schreef zich in voor dit traject om ervaring op te doen en eventueel door te groeien naar een job in de erfgoedsector. Voor hen fungeert dit competentiedocument dus als een soort bewijs van hun deelname. Misschien komt dat bij latere sollicitaties nog eens van pas?

Wilt u graag zelf aan de slag als vrijwilliger? De erfgoedcel zoekt nog helpende handen! Of heeft u interesse om met uw erfgoedorganisatie in te stappen in OSCAR? FARO helpt u op weg: meer info vindt u hier.

Jacqueline van Leeuwen
vrijwilligers
vrijwilligerswerk
competenties
oscar
vrijwilligersmanagement