Test uw kennis van de SWOT

Binnenkort is het zover: dan maken we allemaal een SWOT voor ons beleidsplan. Hoog tijd dus om onze kennis even op te frissen met een klein testje. Wat hoort waar in de SWOT? Probeer het uit in een kleine test verderop dit bericht en lees dan de tekst! Want swotten is niet altijd even makkelijk als het lijkt …

  • Strenghts: bij de sterktes horen die elementen die u sterk maken én onderscheiden van uw collega’s. Elementen waar u trots op bent en graag mee uitpakt, juist omdat ze het gevolg zijn van uw kwaliteitsvolle werking: u heeft ze zelf veroorzaakt omdat u goed werk leverde.
  • Weaknesses: bij de zwaktes plaatst u dat waar u minder goed in bent. Het gaat dan om zaken die u zelf zou kunnen veranderen. Bijspijkerbare gebreken dus, inherent aan uw interne werking.
  • Opportunities: kansen zijn elementen uit de externe omgeving die uw werking wind in de zeilen geven. Elementen van buiten dus, waar u doorgaans niet meteen invloed op hebt, maar die u daarentegen dat extra steuntje in de rug kunnen geven.
  • Threaths: Bedreigingen zijn eveneens extern, u heeft er niet rechtstreeks vat op. Zij remmen uw werking af, werpen barricades op, zorgen voor tegenwind. En u zal er dus rekening mee moeten houden in uw beleidsplan.


In de praktijk blijkt dat er soms heel wat discussie kan bestaan over:

  • wat nu precies intern en extern is. Kernvraag hier is: heeft u er zelf vat op of niet? Kunt u het op uw eentje bijspijkeren?
  • wat nu precies positief of negatief is: denk dan in termen van tegenwind en wind mee.


En soms blijft het nog altijd lastig. Er zijn nu eenmaal optimisten, die alles als een kans zien, en er zijn eerder pessimistischere types. Weet dan dat het belangrijker is dát u cruciale elementen meeneemt in de denkoefening, dan dat u een grote strijd voert om het juiste vakje.

Meer over beleidsplanning?

  • Meer lezen over het opmaken van een beleidsplan? In ons basisrecept beleidsplanning vindt u criteria en een checklist.
  • Het FARO-ondersteuningsaanbod in het voorjaar van 2017 kunt u hier bekijken
  • We verzamelen continu leestips op een ZEEF pagina


Deze blog is de achtste in een reeks van beleidsplanningsblogs, u vindt deze terug via de tag beleidsplan2017.

Jacqueline van Leeuwen
beleidsplan2017