Oproep stageplaatsen, thesisonderwerpen en gastsprekers

De studenten van vandaag zijn de erfgoedwerkers van de toekomst. Geef hen dus alle kansen om met onze sector kennis te maken! Ideeën voor stages, thesisonderwerpen en gastsprekers zijn van harte welkom bij Jacqueline van Leeuwen tot 21 maart. Maar hou rekening met onze aandachtspunten.

Stages, thesissen en gastcolleges maken namelijk onderdeel uit van een leerproces. Opleidingen willen via praktijkervaring bepaalde leerdoelen realiseren. Studenten zijn bovendien nog niet 'volleerd', zij moeten nog heel wat zaken ontdekken. Een goede opdracht is echt maatwerk waarin de organisatie, de student én de opleiding zich kunnen herkennen. U verwoordt de opdrachten dus het beste ruim, zodat er mogelijkheid is tot onderhandelen.

Wat de stageopdrachten betreft, kunt u volgende elementen opnemen:

  • Omschrijf de opdracht kort en krachtig.
  • Welke competenties spelen een rol in de stage? Welke kennis, kunde en attitude is er nodig voor de opdracht (u kunt taken als illustratie opnemen, maar maak geen lange lijst taken op zoals bij een klassieke vacature).
  • Geef een idee voor welk type opleidingen deze opdracht geschikt is (bv. 'lerarenopleidingen', 'cultuurmanagement'). Het hogeronderwijsregister biedt een overzicht van alle erkende opleidingen in Vlaanderen. Op de FARO-website vindt u een overzicht van erfgoedgerichte opleidingen terug.
  • Wat heeft u te bieden? En waarom zou een student voor u kiezen? Geef uitleg over de sterktes van de organisatie, en omschrijf hoe u de student wil begeleiden (maak duidelijk dat u tijd wil vrijmaken!).
  • Blokkeer geen periode of duur! Schrijf evenmin een gefixeerde output voor. Laat ruimte voor onderhandeling. Zoekt u bijvoorbeeld iemand om een poster te maken tussen 1 mei en 13 juni, dan gaat u best elders op zoek: de ervaring leert dat dergelijke afgebakende opdracht weinig kans maakt als stageplaats.


Wie graag ondersteuning wil bij het opstellen van een stagevacature kan zich nog inschrijven voor de gratis workshop 'Hoe vind ik een stagiair' op 11 februari 2014.

De lijsten die FARO opmaakt voor stageplaatsen, thesissen en gastcolleges zijn slechts één communicatiekanaal. Leg daarnaast dus zeker verdere contacten met opleidingen waar u mee zou willen samenwerken!

Jacqueline van Leeuwen
stages
erfgoedgeleerden; stagiairs; stageplaatsen