Kwaliteitstip 12 | Boetseer eens een job!

Hoe denken de werknemers van de toekomst? Wat willen ze? En hoe kunnen wij ons voorbereiden op hun komst? Luc Dekeyser, directeur van het onderzoekscentrum van SDWorx weet er alles over. Tijdens de werkvelddag van de opleiding Sociaal Werk aan de Hogeschool Gent gaf hij een aantal tips. Kern van het verhaal: de nieuwe generatie werknemers is op zoek naar maatwerk en individuele trajecten. Drie observaties om dit alvast te illustreren:

  • Vanaf 2014 tot 2028 komen er te weinig 18-jarigen op de arbeidsmarkt om de vraag te dekken: we moeten dus knokken voor nieuwe werknemers. Een goed imago van de organisatie wordt dus steeds belangrijker. Je ziet nu in jobadvertenties al hoe grote bedrijven doelbewust aan branding doen.
  • Werkgevers van de toekomst moeten vragen stellen als: "wat wil u bij ons komen doen?” “Waar liggen uw sterktes?" "Wat trekt u aan?”, in plaats van standaard competentielijstjes te overlopen. Ook vandaag zien we al een sterke evolutie naar talentmanagement.
  • Mensen willen hun werk steeds meer zelf kunnen regelen. Dit betekent minder controle voor de werkgever, maar daar staat een groter engagement van de werknemer tegenover. In plaats van een 'work-life balance' gaan we naar een 'work-life integration'.


Voor meer informatie over deze grote veranderingen op de werkvloer gaf Luc Dekeyser het boek De werkrevolutie van Lynda Gratton als leestip mee.

Maar het woord dat ons na deze begeesterende lezing vooral bijblijft is 'jobcrafting' oftewel 'baanboetseren'. Het aanpassen van de job aan eigen noden, talenten en mogelijkheden. Meer daarover kunt u lezen in dit artikel. Wij wensen u alvast veel boetseerplezier toe!

Jacqueline van Leeuwen
competentieprofielen
competenties
IKZtips
talenten
talentmanagement
Lezing of presentatie