Stel u kandidaat voor de Europese erfgoedprijs 2024

Antwerpen Wapper 9-13. Vlaamse Gemeenschap via Wikimedia Commons, CC BY 4.0

De Europese erfgoedprijzen erkennen innovatieve ontwikkelingen en nieuwe kennis op het gebied van de zorg voor en de bevordering van materieel en immaterieel cultureel erfgoed. Ze zijn bedoeld om beste praktijken te identificeren en te promoten, de uitwisseling van kennis in heel Europa te bevorderen en het publieke bewustzijn over en de waardering van het Europese cultureel erfgoed te vergroten.

Elk jaar worden aan tot 30 opmerkelijke erfgoedprestaties uit heel Europa prijzen toegekend. Daarvan ontvangen maximaal vijf winnaars een Grand Prix met een geldbedrag van 10.000 euro. Eén winnaar ontvangt ook de Public Choice Award, met een geldbedrag van 10.000 euro. 

De EU-prijs voor cultureel erfgoed erkent de verwezenlijkingen op het gebied van cultureel erfgoed in heel Europa in vijf hoofdcategorieën:

  • Instandhouding en adaptief hergebruik
  • Onderzoek
  • Onderwijs, opleiding en vaardigheden
  • Betrokkenheid en bewustmaking van burgers
  • Erfgoedkampioenen

Deadline om u kandidaat te stellen is 13 oktober 2023. Meer informatie vindt u hier.

Tot 14 september kunt u zich nog inschrijven voor deelname aan een voorbereidend webinar op 15 september (10.00-11.00 uur).

De European Heritage Awards / Europa Nostra Awards werden in 2002 gelanceerd door de Europese Commissie en worden sindsdien beheerd door Europa Nostra. De prijzen worden gefinancierd door het Creative Europe-programma van de Europese Unie.

Hier kunt u de Belgische winnaars van de voorbije edities opzoeken.

Foto: Antwerpen Wapper 9-13. Vlaamse Gemeenschap via Wikimedia Commons, CC BY 4.0

Henrike Radermacher