Vrijwilligerswerk binnen uw erfgoedorganisatie. Nieuwe intervisiebijkomst

Sfeerbeeld van een intervisiebijeenkomst in Gent op 10 april 2018

In het voorjaar van 2018 organiseerde FARO intervisiebijeenkomsten over vrijwilligerswerk, verspreid over heel Vlaanderen. Deze bijeenkomsten krijgen nog een staartje. Want op 5 juni organiseren we een nieuwe bijeenkomst, ditmaal in Mechelen.

Werkt u als erfgoedprofessional met vrijwilligers? Fijn zo. Het is een meerwaarde voor een organisatie. Toch is het normaal dat u vragen heeft wanneer u werkt met vrijwilligers. Komen er bepaalde thema’s of vragen steeds terug? Vindt u hier geen concrete oplossing voor? Wilt u zich laten inspireren door verhalen van anderen die ook met vrijwilligers werken? Kom dan naar onze intervisiebijeenkomst in Mechelen.

Verloop van de intervisie

Eerst krijgt u een toelichting over de vrijwilligerswerking van Sarah Luyten, coördinator van Torens aan de Dijle. Deze organisatie staat in voor de ontsluiting van de acht monumentale kerken in de binnenstad van Mechelen. Vrijwilligers zorgen voor een warm onthaal in elke kerk en voorzien de bezoeker van de nodige informatie.

Na deze introductie houden we de intervisie: de bedoeling is dat elke deelnemer één vraag naar voren schuift. Tijdens de sessie zoeken we met de andere deelnemers naar antwoorden op die vraag. De gastspreker geeft advies en voedt de discussies. De moderatie is in handen van Gregory Vercauteren.

Voorbeelden van vragen die aan bod kunnen komen zijn:

  • Ik wil vrijwilligers inschakelen voor een inventarisatieproject. Hoe zoek ik de juiste vrijwilligers?
  • Hoe kan ik een vrijwilliger aanspreken op ongepast gedrag ?
  • Hoe kan ik omgaan met spanningen tussen vrijwilligers onderling?
  • Mijn erfgoedorganisatie staat voor grotere veranderingen. Hoe en wanneer kan ik de vrijwilligers betrekken bij deze veranderingen?

Voor wie?

De intervisiebijeenkomst is er voor erfgoedprofessionals die met vrijwilligers werken. De bijeenkomst is gratis. De enige voorwaarde is dat u bereid bent om een vraag voor te leggen en dat u mee nadenkt over de vragen die de andere deelnemers inbrengen.

Waar en wanneer

  • Waar: Hof van Busleyden, Zaal Dodoens, Frederik de Merodestraat 65, 2800 Mechelen
  • Wanneer: 5 juni 2018, van 13.30 tot 16.00 uur
  • Deelname is gratis, maar u moet zich wel vooraf inschrijven.

Op de foto: sfeerbeeld van een intervisiebijeenkomst in Gent op 10 april 2018.

Gregory Vercauteren