Van Steenbrugge naar Ingelmunster

Kaart Steenbrugge - Ingelmunster

Vanaf 27 november kunt u de schitterende achttiende-eeuwse kaart ‘Onderweg van Steenbrugge naar Ingelmunster' online raadplegen op de website Historische Bronnen Brugge.

De bijna veertien meter lange kaart toont het tracé van de aan te leggen steenweg tussen Steenbrugge (Sint-Michiels) en Ingelmunster in 1750. Ze vormt het sluitstuk van een economisch en militair belangrijk net van steenwegen in de Zuidelijke Nederlanden in de achttiende eeuw. De nieuwe steenweg verving de bestaande en vaak onbruikbare landweg tussen Brugge en Ingelmunster. De vele naamsvermeldingen van eigenaars van percelen, huizen, herbergen, bossen, vijvers en wegen die uitmonden op deze steenweg, maken van de kaart een uniek tijdsdocument.

De digitalisering van deze kaart was de aanleiding tot een intense samenwerking met de heemkundige kringen actief langs deze steenweg. Zij bestudeerden de kaart en schreven bondige teksten over de voorkomende toponymische en geografische informatie in de bron. Deze info over hun dorp of gemeente wordt via ‘hotspots’ in de kijker geplaatst op de website. Het resultaat kunt u bekijken via de website Historische Bronnen Brugge

Gregory Vercauteren