Uitvoeringsbesluit beleidsprioriteiten voor het Cultureel-erfgoeddecreet goedgekeurd

Leeuwtje Vlaanderen

Op 14 september keurde de Vlaamse Regering het uitvoeringsbesluit voor de bepaling van de Vlaamse beleidsprioriteiten definitief goed.

Nog even ter herinnering: sinds 27 juni 2012 is er een nieuw Cultureel-erfgoeddecreet. Met dit nieuwe decreet zullen een aantal spelregels veranderen in de manier waarop de Vlaamse Gemeenschap provinciale en lokale besturen ondersteunt in hun cultureel-erfgoedbeleid. Een belangrijke verandering is dat de Vlaamse Gemeenschap vanaf 2014 geen cultureel-erfgoedconvenants meer zal afsluiten met de provincies en de vijf kunststeden (Antwerpen, Gent, Brugge, Leuven en Mechelen). In plaats daarvan zal de minister, in de logica van de planlastvermindering, een aantal beleidsprioriteiten formuleren. De vijf kunststeden en provincies kunnen via hun meerjarenplanning intekenen op deze beleidsprioriteiten en hiervoor subsidies ontvangen.

Met de goedkeuring van de uitvoeringsbesluiten, heeft de Vlaamse regering deze beleidsprioriteiten nu vastgelegd. Het uitvoeringsbesluit kan u hier downloaden. Raadpleeg ook de website van het agentschap Kunsten en Erfgoed voor een overzicht van de belangrijkste wijzigingen die het nieuwe decreet met zich zal meebrengen.

 

Gregory Vercauteren
BBC
beleidsprioriteiten
meerjarenplanning
planlast