Twaalf gemeentebesturen slaan de handen in elkaar voor 'Erfgoed in de Vlaamse Ardennen'

Op donderdag 9 juni hielden twaalf gemeentebesturen 'Erfgoed in de Vlaamse Ardennen' boven de doopvont. Binnen dit nieuwe intergemeentelijk samenwerkingsverband willen zij voortaan samen projecten realiseren over roerend en immaterieel erfgoed.

De deelnemende gemeenten zijn Brakel, Geraardsbergen, Horebeke, Kluisbergen, Kruishoutem, Lierde, Maarkedal, Oudenaarde, Ronse, Wortegem-Petegem, Zottegem en Zwalm. Om de samenwerking te dragen werd een 'interlokale vereniging' opgericht, een lichte juridische vorm van intergemeentelijk samenwerken. De oprichting werd voorbereid door een kern van enthousiaste ambtenaren, politici en vrijwilligers en gecoördineerd door Vormingplus Vlaamse Ardennen-Dender.

Erfgoedbank

'Erfgoed in de Vlaamse Ardennen', afgekort als EVA, wil eerst een erfgoedbank realiseren. Zo willen de gemeentebesturen beeldmateriaal, teksten en verhalen uit de regio opslaan en bewaren. En het is niet enkel een kwestie van bewaren. EVA wil dit erfgoed ook brengen naar scholen, verenigingen en individuele gebruikers. Daarvoor zal het projecten lanceren zodat ouderen en jongeren, inwijkelingen en bezoekers het erfgoed uit de Vlaamse Ardennen kunnen delen en beleven.

Intergemeentelijk samenwerken in Vlaanderen

Ook elders in Vlaanderen vinden gemeentebesturen elkaar rond cultureel erfgoed. Natuurlijk zijn er de zestien intergemeentelijke samenwerkingsverbanden die een cultureel-erfgoedconvenant hebben afgesloten met de Vlaamse Gemeenschap. Maar er zijn nog andere intergemeentelijke samenwerkingsverbanden die investeren in erfgoed. Denk bijvoorbeeld aan AZURA, in de Antwerpse Zuidrand. Of aan Achthoek, een samenwerkingsverband in de Noordelijke Westhoek, of Ginter, actief in het midden van West-Vlaanderen.

Meer weten over Erfgoed in de Vlaamse Ardennen?

Bel of mail naar de secretaris van EVA, Johan Van Lier: 055 48 05 57 - jvl@zwalm.be

Gregory Vercauteren