Reveil 2018. Maak van Allerheiligen een dag van herinnering en verhalen

Reveil 17 (c) Jopix

Voor het vijfde jaar op rij doorbreekt Reveil op 1 november de stilte op zoveel mogelijk begraafplaatsen. Muzikanten, dichters en verhalenvertellers dompelen hun begraafplaats onder in een warme gloed van ingetogen muziek, poëzie en lokale levensverhalen.

Dit jaar zijn de gemeentebesturen voor het eerst mee trekker van Reveil. Meer dan 100 gemeentebesturen hebben zich inmiddels aangemeld en gaven toestemming voor een activiteit op hun begraafplaats.

Als erfgoedorganisatie kan u uw steentje bijdragen door mee een activiteit te organiseren op 1 november. Stuur een mailtje naar reveilvlaanderen@gmail.com en verneem zo of uw gemeente reeds deelneemt.

Inspiratie uit vorig jaar

Vorig jaar waren er verschillende Reveil-activiteiten met een erfgoedlink. In Deerlijk, Dessel en Wetteren vertelden heemkringen levensverhalen van opmerkelijke overleden dorpsfiguren. Soms treurige vertellingen, maar ook grappige anekdotes. Een waar eerbetoon aan de helden van alledag. In Molenbeek kon u deelnemen aan een erfgoedwandeling, aangeboden door BrukselBinnenstebuiten. De wandeling liet u kennismaken met de eenvoudige graven van kanaalschippers en arbeiders, maar ook met de pronkende grafmonumenten van industriëlen, kunstenaars en politici. In Oostende kregen bezoekers duiding bij de geschiedenis van de begraafplaats ‘Paster Pype’. Ook hier gaf poëzie en muziek deze activiteit een intieme sfeer.

Verhalenblog

Reveil wil niet alleen op 1 november aanwezig zijn in Vlaanderen. Omdat de opgehaalde herinneringen onder het stof dreigden te verdwijnen, besloot Reveil om een verhalenblog op te zetten. Iedereen kan er verhalen of gedichten posten over overleden dierbaren. Verhalen die we niet mogen vergeten, gedichten over verlies, rouw en hoop. Voor Reveil 2018 worden enkele van die verhalen in een boekje uitgebracht. Wilt u kans maken op een publicatie in dit boek? Stuur uw verhaal dan in vóór 15 september 2018.

Ontstaan

Dit initiatief begon in 2014 als eerbetoon aan enkele Deerlijkse vrienden die op korte tijd overleden waren. De band Zinger speelde enkele nummers op de lokale begraafplaats en de heemkundige kring vertelde verhalen. Sindsdien is Reveil gegroeid en uitgebreid over heel Vlaanderen. Ook het VRT-journaal stond vorig jaar even stil bij dit event.

REVEIL (c) Jopix

Gregory Vercauteren