REVEIL 2016. Maak van Allerheiligen een dag van herinnering en verhalen

REVEIL is een non-profitproject dat mensen samenbrengt om jaarlijks op 1 november de begraafplaatsen te verwarmen in een gloed van muziek en woord. Het project biedt heel wat kansen om begraafplaatsen positief in de kijker te zetten en om de traditie van Allerheiligen/Allerzielen een nieuwe dimensie te geven. Ook als erfgoedorganisatie kunt u een steentje bijdragen door tradities of vergeten verhalen van onder het stof te halen. Organiseert u mee?

Een beetje historiek

Het project begon in 2014 in Deerlijk, als een eerbetoon aan enkele jonge dorpsbewoners die op korte tijd overleden waren. De initiatiefnemers waren de muzikanten van de band Zinger. Samen met de heemkring, de fanfare en de Cultuurraad organiseerden zij een evenement op de gemeentelijke begraafplaats. De opzet was om het kerkhof op 1 november bij zonsondergang even te laten baden in een gloed van koperblazers en vergeten verhalen.

De opkomst en reacties waren overweldigend en het project kreeg snel navolging. Het volgende jaar werd REVEIL al op zo’n 20 locaties georganiseerd in Vlaanderen en Brussel.

Editie 2016

Ook in 2016 wil REVEIL opnieuw van Allerheiligen een feest van de herinnering maken. Zo kunt u op uw gemeentelijke begraafplaats een kleine en ingetogen activiteit organiseren. Maar evengoed een heus evenement in elkaar puzzelen dat verschillende verenigingen samenbrengt.

Hiervoor richt REVEIL zich tot gemeentebesturen, culturele centra en allerhande culturele organisaties. Voor deze editie lanceert REVEIL een speciale oproep naar de erfgoedsector. Als lokale erfgoedorganisatie kunt u een belangrijk steentje bijdragen. Zo kunt u tradities en rituelen opnieuw onder de aandacht te brengen. Of u kunt stilstaan bij de levensverhalen van vergeten helden of bekende overleden dorpsfiguren. Het project biedt heel wat kansen om begraafplaatsen positief in de kijker te zetten en om de Allerheiligentraditie een nieuwe dimensie te geven.

Interesse?

Surf naar de website van REVEIL of contacteer het REVEIL-team via reveilvlaanderen@gmail.com. Met veel enthousiasme zullen zij u graag verderhelpen.

Alle info over REVEIL16  vindt u hier en via www.facebook.com/reveilvlaanderen.

Post scriptum: Allerheiligen of Allerzielen?

REVEIL16 sluit aan bij een tendens in België om eerder op Allerheiligen de overledenen te herdenken. In de rooms-katholieke traditie is 2 november - Allerzielen - hiervoor bedoeld. Omdat 2 november in België geen officiële feestdag is en 1 november wel, gaan veel mensen al een dag vroeger naar het kerkhof. Zo worden de doden dus eigenlijk herdacht op Allerheiligen, het feest ter ere van de heiligen. Meer informatie over beide tradities vind je op de website van LECA. Opvallend is dat in Nederland Allerzielen nog altijd een dag van rouw en herinnering is, al groeien ook daar allerhande nieuwe initiatieven rond deze traditie.

Gregory Vercauteren