Praktijkvoorbeeld: Verzameldingen in het Waasland

Met het project 'Verzameldingen' zet de Erfgoedcel Waasland het erfgoed van privépersonen in de kijker. Want interessant erfgoed vindt u niet enkel in een museum of archief, maar net zo goed bij mensen thuis …

Naar aanleiding van het project 'Verzameldingen' verschijnt er een eenmalig tijdschrift, dat voluit de kaart trekt van de verzamelaar. In het tijdschrift vindt u enkele portretten van verzamelaars die aan het project meewerken, fotobijlagen, weetjes en stukken in de kijker. Het tijdschrift werpt ook een blik op de psychologie van de verzamelaar. Waarom blijven we verzamelen? Verschillende auteurs geven hun eigen visie op de passie en drijfveren van de verzamelaar.

Op 21 en 22 juni 2014 kon u in zeven Wase gemeenten een gratis bezoek brengen aan kleine en grote tentoonstellingen met stukken uit privécollecties. Enkele verzamelaars ontvingen u thuis, privémusea hielden open deur en archieven toonden bijzondere privéschenkingen. Het weekend was een groot succes, met meer dan 3.000 bezoekers.

Maar daar houdt het niet op. Dit najaar zijn er nog workshops gepland over en voor verzamelaars. Op 14 december komt er een grote taxatiedag in Sint-Niklaas.

Wilt u graag op de hoogte blijven van deze activiteiten? Neem dan contact op met de Erfgoedcel Waasland op erfgoedcel@interwaas.be of surf naar www.verzameldingen.be.

Ook in het laatste nummer van het tijdschrift van FARO kan u een arikel lezen over dit project.

Gregory Vercauteren