Meetjesland Reuzenland

Meetjesland Reuzenland

Een cultuurprijs en een reuzenbijeenkomst

De hernieuwde reuzenwerking in het Meetjesland kent een bijzondere ontstaansgeschiedenis. Toen COMEET in 2016 de Vlaamse Cultuurprijs Lokaal Cultuurbeleid kreeg, lanceerde het een oproep naar ideeën over de besteding van deze prijs (10.000 euro). Het publiek besliste: de middelen gaan naar een project rond de Meetjeslandse reuzen.

Om dit project vorm te geven deed COMEET een kort vooronderzoek en een online bevraging. Hoeveel reuzen zijn er in de regio? Welke ondersteuning kunnen zij en reuzenzorgers gebruiken? En waar dromen zij van? De reuzenzorgers werden uitgenodigd op een reuzenstartmoment. De reuzen konden kennismaken met elkaar en wisselden vragen of oplossingen over herstellingen, dragers en stoeten uit. De projectmogelijkheden werden besproken en de basis voor Meetjesland Reuzenland werd gelegd.  

Inventarisatie en mobiele infostand over reuzen

In het Meetjesland zijn er zo’n 40 actieve reuzen. Vele reuzen verwijzen naar het verleden van hun gemeente. Maar ook bekende dorpsfiguren of 100-jarige inwoners worden wel eens geëerd met een reus. Veel reuzen zijn vernietigd of spoorloos geraakt, maar leven voort dankzij de foto’s en verhalen die er over hen de ronde doen. COMEET deed een oproep naar deze foto’s en verhalen, en bundelde ze met hulp van vrijwilligers op de Erfgoedbank Meetjesland en de Facebookpagina.

Registratie van een reuzenstoet

Met het filmpje ‘Meetjesland Reuzenland’ worden de verhalen van reuzendragers, organisatoren en vrijwilligers in beeld gebracht. Onderwerp van het filmpje is de reuzenstoet op de 'Kattekermis' in Zelzate (augustus 2017). In het filmpje volgen we de organisatoren en reuzendragers van de stoet: van het aankleden van de reuzen, de spanning vlak voor de start van de stoet naar het enthousiaste publiek en de sfeer tijdens de stoet zelf. Er is aandacht voor het ontstaan van een stoet, de herstellingen die nodig zijn aan de reuzen zelf, het vinden van vrijwilligers en dragers, de verschillende soorten reuzen én het aanstekelijke enthousiasme van iedereen die meewerkt aan een reuzenstoet en de reuzencultuur in het algemeen. 

Gregory Vercauteren