Kempense erfgoedcellen lanceren erfgoeddatabank nieuwe stijl

Bron: Stadsarchief Lier - www.kempenserfgoed.be

Drie Kempense erfgoedcellen en hun partners lanceren een nieuw online erfgoedportaal over de Antwerpse Kempen. Kempenserfgoed.be noemt zich het eerste erfgoedportaal in Vlaanderen dat zoveel verschillende databanken bundelt op één platform.

Kempense ommezwaai voor digitaal erfgoed

Wie vandaag online informatie zoekt over Kempens erfgoed, krijgt een veelvoud aan beelden, data en databanken. Het ene stukje informatie staat in de databank van een museum. Een ander in een krantenbank. Nog een derde en vierde stukje zijn terug te vinden in een hoekje van de website van een stadsarchief of op een beeldbank van een heemkundige kring.

Kempenserfgoed.be brengt hier verandering in door de voormalige erfgoedbanken Kempense Krantenbank, Erfgoedbank Noorderkempen en Kempens Erfgoed te tonen op één Kempens Erfgoedportaal. Samen goed voor 80.000 beelden en 90.000 kranten. Ook data uit de Vlaamse Erfgoeddatabank erfgoedregister.be zullen ter beschikking staan van de bezoeker. In de toekomst wil men nog meer databanken integreren in het portaal. 

Overal te vinden, gratis en vanuit uw luie zetel

De inhoud van het Kempens Erfgoedportaal kunt u ook delen via sociale media. Voor meer geavanceerde gebruikers zal iedere collectie, online tentoonstelling of zoekopdracht ook ingeplugd kunnen worden in andere websites, net zoals dat met YouTubefilmpjes of Twitterberichten vandaag al gebeurt. Zo zullen beheerders van erfgoedcollecties de vrucht van hun inspanningen, via het Kempens Erfgoedportaal, kunnen tonen in hun eigen website.

Door de aanwezigheid op zo veel mogelijk websites wil het portaal zo veel mogelijk mensen aanspreken en het erfgoed laten zien dat de afgelopen jaren door een massa vrijwilligers is verzameld, geregistreerd en gedigitaliseerd.

Kijk ook zeker eens naar het animatiefilmpje over het nieuwe portaal:


Foto: Archief Lier - www.kempenserfgoed.be

Gregory Vercauteren