Hoera, een jubileum?! Praktijkwijzer voor verenigingen en hun erfgoed

Hoera, een jubileum

We staan er niet altijd bij stil, maar heel wat socio-culturele verenigingen kunnen terugblikken op een lange geschiedenis. Doorheen de jaren hebben zij ook heel wat erfgoed verzameld. Stel dat zo’n vereniging haar jubileum wil vieren. Reden tot feestvieren natuurlijk en wellicht ook een uitgelezen kans om de historiek van zo’n vereniging te onderzoeken. Maar dit is gemakkelijker gezegd dan gedaan. Hoera, een jubileum is een praktische brochure die socio-culturele verenigingen op weg helpt. Deze verenigingen vinden er tips om hun geschiedenis te schrijven en hun erfgoed te herontdekken, te bewaren en te ontsluiten.

Bij de handleiding hoort ook een website. Beide instrumenten zijn opgevat als een praktijkwijzer met veel tips, praktijkvoorbeelden en een overzicht van organisaties die advies of begeleiding bieden.

De brochure is geschreven door vier privaatrechtelijke archief- en documentatiecentra: ADVN, Amsab-Instituut voor Sociale Geschiedenis, KADOC-KU Leuven Documentatie- en Onderzoekscentrum voor Religie, Cultuur en Samenleving en Liberaal Archief. De provincies Limburg en Vlaams-Brabant zijn de initiatiefnemers. De vele praktijkvoorbeelden komen bijgevolg uit Limburg en Vlaams-Brabant,  maar de tips zijn natuurlijk ook relevant voor verenigingen uit andere provincies.

Meer informatie: www.hoeraeenjubileum.be

Gregory Vercauteren