Geweldig en gewild!? FARO start reflectietraject over vrijwilligerswerk in cultureel-erfgoedzorg en –ontsluiting

FARO zet vanaf het najaar van 2012 en in het voorjaar 2013 een traject op over het vrijwilligerswerk in de cultureel-erfgoedsector. Het uitgangspunt  is dat talloze vrijwilligers zich vandaag engageren voor organisaties binnen cultuur en vrije tijd in Vlaanderen.

Naast het omvangrijke verenigingsleven zijn er ook duizenden vrijwilligers die zich inzetten in cultureel-erfgoedinstellingen die vooral draaien op de inzet van betaalde beroepskrachten. Denk aan musea, archiefinstellingen, erfgoedbibliotheken, cultureel-erfgoedcellen en andere cultureel-erfgoedorganisaties. Met dit reflectietraject wil FARO, samen met u, een stand van zaken opmaken van dit (omvang)rijke vrijwilligerswerk, verkennen welke trends zich vandaag manifesteren in het buitenland of in andere sectoren en, ten slotte, nadenken hoe we daarop kunnen inspelen in de cultureel-erfgoedsector.

Het traject bestaat uit vier sessies. In de eerste drie sessies verkennen we hoe erfgoedorganisaties vrijwilligers kunnen inschakelen bij een basisfunctie. Achtereenvolgens komen aan bod: vrijwilligerswerk in behoud- en beheertaken; vrijwilligerswerk als onderdeel van de publiekswerking en onderzoek door online-vrijwilligersgemeenschappen. In een vierde en laatste sessie staan we stil bij de vraag of er nood is aan makelaars om vraag en aanbod beter op elkaar af te stemmen.

Doelgroep voor dit traject zijn zowel professionele erfgoedwerkers met ervaring in/interesse voor het werken met vrijwilligers, als ook vrijwilligers zelf.

De sessies vinden plaats op volgende data (klik door voor een uitgebreide beschrijving):


De eerste, derde en vierde sessie vinden plaats van 14.00 tot 16.00 uur, bij FARO (Priemstraat 51, 1000 Brussel). De tweede sessie begint een half uurtje vroeger, om 13.30 uur.

Inschrijven voor de sessies kan op de desbetreffende kalenderitems (klik op de sessie van uw keuze). Deelname is gratis. Om optimale interactie mogelijk te maken, is het aantal deelnemers per sessie beperkt tot 20. Opgelet! Wilt u graag aan meerdere sessies deelnemen? Schrijf u dan voor elke sessie apart in!

Hebt u nog vragen over dit traject? Contacteer dan Gregory Vercauteren, gregory.vercauteren@faronet.be of +32 (0)2 213 10 72.

Gregory Vercauteren
vrijwilligerswerk
Studiedag
Workshop