Erfgoedcel Brugge wint provinciale erfgoedprijs

Op 15 december reikte de provincie West-Vlaanderen voor de tweede keer de Erfgoedprijs uit. De erfgoedcel Brugge was genomineerd met liefst drie projecten binnen de categorie ‘publiekswerking’. Met 'Snapshot' kaapte zij ook de hoofdprijs weg. Dit project, een fotoreeks over immaterieel cultureel erfgoed, kon de jury bekoren omwille van zijn innovatief karakter.

En de winnaar is ...

Het ruime publiek kon via de website de genomineerde initiatieven mee helpen bepalen. Er kwamen meer dan 400 inzendingen binnen. Erfgoedcel Brugge kwam liefst met drie projecten op de shortlist van 18 genomineerden voor de categorie publiekswerking: de herinneringskoffers Souvenirs, het project Sportverhalen en de fotoreeks Snapshot over Brugs immaterieel cultureel erfgoed.

De erfgoedsector verzamelde op 15 december in de Grote Post in Oostende en keek samen met de genomineerden vol spanning uit naar de bekendmaking. Uiteindelijk kaapte Snapshot de hoofdprijs weg binnen de categorie publiekswerking. De jury prees dit project omwille van zijn “innovatief karakter om het verborgen immateriële erfgoed opnieuw een gezicht te geven”.

Snapshot?

Eind 2011 sloegen Erfgoedcel Brugge, het Bruggemuseum en het Fotohuis de handen in elkaar voor een reeks fototentoonstellingen rond het Brugse immaterieel cultureel erfgoed. Snapshot was geboren! Vooraanstaande fotografen en de studenten van het Fotohuis kregen de kans om acht bijzondere Brugse tradities in beeld te brengen. En nog belangrijker, de gemeenschappen die in beeld werden gebracht, lieten al snel zelf hun interesse blijken om hun eigen erfgoed nieuw leven in te blazen. Zo kwam niet alleen het verborgen erfgoed opnieuw in de belangstelling, maar groeide de erfgoedgemeenschap achter de traditie sterk aan.

Prijs voor onderzoek

Tijdens dezelfde plechtigheid deelde de provincie ook een prijs voor onderzoek uit. Die ging naar de archeoloog Birger Stichelbaut (UGent) voor zijn project over Belgische militaire luchtfotografie tijdens de Eerste Wereldoorlog. “Het onderzoek rond meer dan 20.500 luchtfoto’s overstijgt zonder twijfel de huidige publicatiegolf rond de Groote Oorlog,” aldus de jury. “Waar oude luchtfoto’s tot nu wel als illustratie gebruikt werden, heeft Stichelbaut een methode ontwikkeld om ze te kunnen hanteren als een betrouwbare en leesbare historische bron."

Meer info over SNAPSHOT en de twee andere genomineerde projecten van de Erfgoedcel: Erfgoedcel Brugge. Lees ook het artikel van Lieven De Visch, 'Snapshot. ICE, het museum en de erfgoedgemeenschap' in: faro | tijdschrift over cultureel erfgoed, 6(2013)1, p. 56-59.

Meer info over de provinciale Erfgoedprijs en alle genomineerden: provincie West-Vlaanderen
 

Gregory Vercauteren